Rusija

Zaharova: Ubiće nas američke laboratorije

Na stotine prijavljenih ozbiljnih incidenata koje su učinili naučnici iz SAD
Zaharova: Ubiće nas američke laboratorijeGettyimages.ru © WPA Pool / Pool

Portparolka ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova komentarisala je to što je američki portal "Intersept" pokrenuo opsežno istraživanje o tome koliko prekršaja počine biolozi u američkim virusološkim laboratorijama kada rukuju opasnim patogenima.

"Mnogo", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Kako je navela, u američkim biološkim laboratorijama tokom protekle dve decenije prijavljene su "stotine (!)" ozbiljnih incidenata.

"Novinari su pregledali više od 5.500 stranica vladinih izveštaja, uključujući izveštaje Nacionalnog instituta za zdravlje", i došli do zastrašujućih zaključaka, napisala je političarka.

"Do curenja dolazi čak i u objektima najviše bezbednosti (BSL-4), gde se drže najopasniji smrtonosni i veoma zarazni sojevi. Postoje izveštaji o realnim slučajevima zaraze, kao što je bio slučaj sa diplomiranim studentom na Univerzitetu u Vašingtonu koji je, usled lekarske greške, bio zaražen virusom Čikungunja. A 2010. godine, kao rezultat kvara u autoklavu, laboratorijsko osoblje na Kalifornijskom univerzitetu zamalo da bude zaraženo smrtonosnom verzijom SARS-a, ali na sreću, ništa se nije dogodilo. Prijavljeni su i slučajevi 'serijskih kvarova' koji mogu direktno ugroziti epidemiološku situaciju u Sjedinjenim Državama", napisala je Marija Zaharova.

Naglasila je da sada ne govori o kovidu-19 već da želi da ukaže na to da "ako takav zločinački nemar vlada u biolaboratorijama u Americi, zamislite koliko američke naučnike nije briga kako su zaštićeni sojevi u drugim zemljama".

Zaharova je napisala da ako dođe do nekog curenja, to će biti odlična prilika da se sprovede spoljno posmatranje učesnika, samo u naučne svrhe, razume se, kao i da se prodaju lekovi pogođenoj populaciji.

"Pobednička lutrija. Smrtonosno", napisala je.

Podsećamo, Rusija, Kina, Belorusija, Venecuela, Zimbabve, Kuba, Nikaragva i Sirija u zajedničkom saopštenju pozivale su Ujedinjene nacije da preispitaju vojno-biološke aktivnosti SAD u biolaboratorijama u Ukrajini.

Zajedničko saopštenje osam zemalja pročitao je zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN, održane u oktobru ove godine.

Pomenute zemlje pozivaju da se aktivira član 6. Konvencije o biološkom oružju. Ovaj član podrazumeva pravo bilo koje zemlje potpisnice Konvencije da, ako postoji sumnja da je druga članica prekršila odredbe, podnese žalbu Savetu bezbednosti UN.

Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

"U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije".

image