Rusija

Amerika će morati u UN da odgovori za biolaboratorije u Ukrajini

Rusija, Kina i druge zemlje pozivaju da se aktivira član 6. Konvencije o biološkom oružju
Amerika će morati u UN da odgovori za biolaboratorije u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Sjedinjene Države će možda morati da pred Savetom bezbednosti UN daju odgovor o svojim aktivnostima u biolaboratorijama na teritoriji Ukrajine, u kojima su, kako tvrde ruski eksperti, razvijali niz opasnih virusa: od antraksa i virusa korona do izazivača krimske groznice.

Rusija, Kina, Belorusija, Venecuela, Zimbabve, Kuba, Nikaragva i Sirija u zajedničkom saopštenju pozivaju Ujedinjene nacije da preispitaju vojno-biološke aktivnosti SAD u biolaboratorijama u Ukrajini.

Zajedničko saopštenje osam zemalja pročitao je zamenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

Pomenute zemlje pozivaju da se aktivira član 6. Konvencije o biološkom oružju. Ovaj član podrazumeva pravo bilo koje zemlje potpisnice Konvencije da, ako postoji sumnja da je druga članica prekršila odredbe, podnese žalbu Savetu bezbednosti UN.

"Konstatujemo, pitanja na temu vojno-bioloških aktivnosti SAD u biolaboratorijama u Ukrajini i dalje ostaju. Na ta pitanja nisu dobijeni sveobuhvatni odgovori koji bi konačno odbacili sumnje", izjavio je Voroncov.

Ruski stručnjaci tvrde da postoje dokazi da su u američkim laboratorijama sakupljani sojevi opasnih infektivnih bolesti, koji su testirani na ukrajinskim vojnicima, siromašnim građanima i pacijentima psihijatrijskih bolnica.

Početkom marta Ministarstvo odbrane Rusije je obelodanilo da su SAD potrošile više od 200 miliona dolara na rad svojih 46 laboratorija u Ukrajini. 

U aprilu 2022. načelnik vojske za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Igor Kirilov izneo je podatke o biolaboratorijama na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN.

Potom, detalje u maju saopštio je i Aleksandar Venediktov, zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN u maju potvrdio je da je RF prikupila značajnu količinu materijala koji direktno ukazuje na kršenje Konvencije o biološkom i toksičnom oružju od strane SAD.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da SAD imaju šta da kriju u vezi sa svojim vojno-biološkim programom i dodao da Moskva očekuje od Vašingtona da otkrije detalje o radu svojih biolaboratorija.

Prema podacima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, 336 bioloških laboratorija u trideset zemalja sveta nalazi se pod kontrolom vojnog resora SAD. Na teritorijama koje se graniče sa Rusijom i Kinom locirano je oko 60 biolaboratorija, što je ozbiljna pretnja po bezbednost ovih država.

Zvaničnici SAD negiraju da se razvijalo bilo kakvo oružje u biolabratorijama, već da se u njima bavilo samo naučnim radom. Ruski zvaničnici smatraju da su Amerikanci uništili mnoge dokaze od početka ruske specijalne vojne operacije. Sumnje su se povećale posle praktičnog priznanja zamenice državnog sekretara SAD Viktorija Nuland.

"U Ukrajini postoje biološki istraživački objekti", rekla je Nulandova u svom govoru u Senatu 8. marta.

Nuland je tada izrazila zabrinutost da bi ruska vojska mogla da preuzme kontrolu nad tim objektima i dodala da će SAD pomoći Ukrajincima "da ne bi bilo kakav istraživački materijal pao u ruke ruskih snaga".

 

Šta Amerikanci kriju u svojim biolaboratorijama?


Ruski vojni ekspert i bivši član Komisije za biološko oružje pri UN Igor Nikulin objasnio je da se biolaboratorije ne nalaze samo u Ukrajini, već i u državama čiji korumpirani režimi zavise od SAD: Moldaviji, Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Uzbekistanu… 
 
Sporazum između Ministarstva zdravlja Ukrajine i Ministarstva odbrane SAD potpisan je 2005. Prema sporazumu, Ukrajina je predala kolekcije sojeva koje su naučnici SSSR sakupljali više od sedamdeset godina. Potpisan je i ugovor o poverljivosti, prema kome ukrajinski zvaničnici nemaju pravo da otkrivaju bilo kakve informacije.

Biolaboratorije u Ukrajini su počele da se otvaraju 2009. godine. Posle Evromajdana i smene predsednika Viktora Janukoviča njihovo razvijanje je ubrzano. 

"Na teritoriji Ukrajine eksperimentisano je sa izazivačima raznih bolesti, među kojima su afrička kuga, rubeola, besnilo, krimska groznica… Osim toga, radilo se i na izazivačima bolesti koje nikada nisu zabeležene u Rusiji, poput groznice zapadnog Nila i virusa zika koji postoji samo u Latinskoj Americi", objašnjava Nikulin za "Sputnjik".

Testiran je i virus korona, kao i nova vrsta SARS-KoV-2, virusa koji izaziva kovid 19 i koji je daleko smrtonosniji od ranijih sojeva.

"Amerikanci su virus korona testirali još pre početka pandemije, u jesen 2019. godine. Prema ugovoru sa Pentagonom, kompanija "Metabiota" dobila je više od 26 000 000 dolara za njegovo testiranje. Od ove kompanije veliki interes ima sin američkog predsednika Hanter Bajden. On je u "Metabiotu" uložio više od 30 000 000 dolara", objašnjava Nikulin.

SAD su počele da sistematski razvijaju biološki program od 90-ih godina. Posle raspada SSSR  nastao je program Nana-Lugara, koji su pokrenuli senatori Sem Nan i Ričard Lugar uz učešće DTRA (Agencije za smanjenje pretnji američkog Ministarstva odbrane). Njihov zadatak je bio preuzimanje kontrole nad biološkim objektima koji su ostali posle raspada SSSR, u kojima je moglo da se razvija biološko oružje.

Prema podacima Ministarstva odbrane dobijenim od ukrajinskih radnika, tragovi aktivnosti SAD su delimično uništeni na dan početka ruske vojne operacije, a mnogi patogeni su izneti iz Ukrajine. 


 

image