Svet

"Zalepili se za pistu": U Nemačkoj uhapšeni klimatski aktivisti zbog blokade aerodroma

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising rekao je da su potrebni novi zakoni da bi se takve radnje kvalifikovale kao krivična dela
"Zalepili se za pistu": U Nemačkoj uhapšeni klimatski aktivisti zbog blokade aerodromaGetty © Karl-Josef Hildenbrand

Nemačka policija uhapsila je osam klimatskih aktivista koji su danas provalili na aerodrom u Minhenu, što je nakratko dovelo do zatvaranja aerodroma i otkazivanja oko 60 letova.

Šest aktivista se "zalepilo" za pistu, rekao je portparol policije, dodajući da je situacija sada pod kontrolom, a obe aerodromske piste otvorene su za dolaske i poletanja, prenosi Rojters.

Klimatska grupa Poslednja generacija, koja je organizovala slične proteste u prošlosti, saopštila je da je odgovorna za akciju u nizu postova na "Iksu".

Grupa je saopštila da je šest njenih članova selo na asfalt aerodroma s ciljem da blokiraju avio-saobraćaj, kritikujući Berlin zbog subvencionisanja avio-kompanija na račun železnice.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer rekla je da će mere bezbednosti na aerodromu biti revidirane.

"Ovakvim kriminalnim radnjama ugrožava se vazdušni saobraćaj i šteti zaštiti klime jer samo izazivaju prezir i bes. Počinioci se moraju energično goniti", napisala je ona "Iksu".

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising rekao je da su potrebni novi zakoni da bi se takve radnje kvalifikovale kao krivična dela, za koje su predviđene kazne do dve godine zatvora, napominjući da ih važeći zakoni klasifikuju kao manje prekršaje.

Portparol aerodroma rekao je da je aerodrom bio potpuno zatvoren za poletanje i sletanje skoro dva sata.

Gotovo 11 letova je preusmereno, a  60 je otkazano, ali su kašnjenja i dalje moguća, rekao je portparol.

image