Rusija

Strah i trepet ruske avijacije: Lovac Su-30SM dominantan i u vazduhu i na zemlji (VIDEO)

Višenamenski lovac sa dva sedišta generacije 4++, dizajniran je za postizanje superiornosti u vazduhu, sposoban za direktno upravljanje formacijom presretača, u svim vremenskim uslovima, i danju i noću
Strah i trepet ruske avijacije: Lovac Su-30SM dominantan i u vazduhu i na zemlji (VIDEO)© Фото Максим Блинов/РИА Новости

Ruski lovac Su-30SM je super-manevarski multifunkcionalni lovac generacije 4++. Razvio ga je Konstruktorski biro Suhoj i proizvodi se u Irkutskom vazduhoplovnom kombinatu.

Lovac može da deluje danonoćno, u svim vremenskim uslovima. Sposoban je da obara neprijateljske avione i uništava kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima protivvazdušne odbrane, kao i da vrši izviđanje iz vazduha i da odredi ciljeve drugim avionima. 

Ovaj višenamenski lovac ima dva sedišta, samim tim njegovu posadu čine dve osobe. Su-30SM ima veliki domet leta i mogućnost dopunjavanja goriva u vazduhu. 

Visok stepen manevarske sposobnosti lovca postiže se zahvaljujući prednjem horizontalnom repu i motorima sa kontrolisanim vektorisanjem potiska.

Su-30SM je opremljen ugrađenom radarskom kontrolnom stanicom "Bars", koja je sposobna da prati do 15 objekata i da prevaziđe smetnje neprijateljskih sistema za elektronsko ratovanje.

Ono što ovaj avion čini posebnim jeste borbeno opterećenje od 8.000 kilograma, 12 uporišnih tačaka, na koje može da se smesti širok spektar raketnog oružja i bombi. 

Osim toga, avion je opremljen topom GŠ-30-1 kalibra 30 mm.

Naime, lovac koristi sistem za označavanje ciljeva postavljen na kacigu pilota, kao i displej na vetrobranskom staklu, koji posadi pruža informacije o situaciji u vazduhu. Zaštita samog borbenog vozila zasniva se na suzbijanju radarskih stanica neprijatelja pomoću moćnog sistema za elektronsko ratovanje.

Avioni Su-30SM dobro su se dokazali tokom Specijalne vojne operacije i zahvaljujući svojoj svestranosti svakodnevno obavljaju mnoge različite zadatke.

image