Rusija

Putin: Siguran sam da oružje namenjeno Ukrajini ide na Bliski istok (VIDEO)

Ruski lider je rekao da je izvesno da postoji curenje oružja iz Ukrajine
Putin: Siguran sam da oružje namenjeno Ukrajini ide na Bliski istok (VIDEO)© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Ukrajina nikada nije ratifikovala dokumente Zajednice nezavisnih država (ZND) i uvek je pokušavala da ostane po strani. EU je u suštini ponudila Ukrajini uništavanje celokupne industrije i privrede, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka Saveta šefova država ZND. 

Kako je rekao, današnja politička elita Moldavije sebe ne smatra Moldavcima, već Rumunima, ali to je njihov izbor.

Putin je primetio da Moldavija i dalje dobija ruski gas.

"Moldavija dobija gas po cenama koje je predložila, a mi smo im izašli u susret na pola puta", dodao je on.

Moldavija je "ustupila" Ukrajini ulogu najsiromašnije zemlje u Evropi.

"Jermenija ne izlazi iz Zajednice nezavisnih država, naši odnosi sa Gruzijom su sada izglađeni", rekao je Putin.

Nema prepreka za primirje između Jermenije i Azerbejdžana

Govoreći o sukobu u Nagorno-Karabahu Putin je rekao da će ruski mirotvorci tamo ostati do novembra 2025, i dodao da će posle toga "to pitanje rešiti".

Putin je rekao da sada nema problema koji bi mogli da spreče zaključivanje mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana.

"Džabe čitate američke medije, naučiće vas lošim stvarima", rekao je ruski lider.

Predsednik Rusije je na ovaj način odgovorio na pitanje u vezi sa činjenicom da su američki mediji preneli da se sva ruska tehnika nalazi u zoni SVO.

Ruski predsednik je rekao da je Nagorno-Karabah konačno postao deo Azerbejdžana ne sada, već nakon što je Jermenija priznala ovaj status prošle godine.

"Prošle godine u Pragu rukovodstvo Jermenije je zatvorilo ovu temu i reklo: Karabah je deo Azerbejdžana... To je to, tema je zatvorena", rekao je predsednik.

Putin je pojasnio da su jermenske vlasti naznačile broj kvadratnih kilometara i pozvale se na sporazum iz 1991. godine, kada su državne granice bivših sindikalnih republika bile određene prema granicama koje su se razvile u Sovjetskom Savezu.

Prema rečima ruskog lidera, Rusija izražava spremnost da u Moskvi organizuje pregovore između Azerbejdžana i Jermenije za rešavanje situacije oko Nagorno-Karabaha .

Govoreći o odustvu Pašinjana sa Samita NDZ, Putin je rekao:"Svi smo mi odrasli ljudi, razumemo da se u Jermeniji odvija tragedija, progon Jermena iz Nagorno Karabaha, on sada nema vremena da putuje". 

Oružje za Hamas iz Ukrajine

Govoreći o oružju koje Hamas navodno dobija iz Ukrajine, ruski lider je rekao da postoji sumnja u ovakav izvor naoružanja, ali da "je siguran da postoji 'curenje' oružja iz Ukrajine". 

Prema njegovim rečima, oružje iz Ukrajine je najverovatnije stiglo na Bliski istok preko crnog tržišta.

"Nivo korupcije u Ukrajini je poznat - veoma je visok. Ima mnogo onih koji žele da kupe oružje, a u Ukrajini ima mnogo onih koji žele da ga prodaju", rekao je Putin.

Kako je rekao, "prodaje se sve što se može prodati". On je, međutim, sumnjao da se takve odluke donose na nivou rukovodstva zemlje. "Nemam simpatija za sadašnje rukovodstvo Ukrajine", dodao je on.

Napad na Izrael bez presedana 

"Napad na Izrael je bez presedana ne samo po obimu, već i po surovosti", ocenio je Putin.

On je napomenuo da iako Izrael ima pravo na garancije i bezbednost, tako i celokupno stanovništvo u Pojasu Gaze, uključujući žene i decu koji pati od odgovora na napad. Pored toga, nazvao je neprihvatljivim poziv da se izvrši nešto poput "blokade Lenjingrada".

Prema njegovim rečima ne podržavaju svi u Pojasu Gaze Hamas, kao i da su civilne žrtve neprihvatljive.

"Trebalo bi razmišljati o civilnom stanovništvu, zašto bi svi patili, pa i žene i deca. Mnogi naši sunarodnici žive u Izraelu, ne možemo to zaboraviti, a imamo dobre odnose sa arapskim svetom", rekao je Putin.

Kurs rublje varira

Govoreći o rublji Putin je rekao da je uredba o prodaji devizne zarade rezultat zajedničkog rada vlade i banaka, i da se ostaje da se vide rezultati.

"Kurs rublje varira jer se devizna zarada ne vraća u dovoljnoj količini, mislim da će efekat uredbe na devizne zarade biti dobar. Za ruski budžet nam je potreban malo niži kurs dolara", dodao je.

image