Rusija

Hamas se obratio Putinu: Cenimo Vaš stav i napore da se zaustavi agresija

Hamas poručuje da su Palestinci zahvalni ruskom lideru za to što se zalaže za deblokadu Pojasa Gaze
Hamas se obratio Putinu: Cenimo Vaš stav i napore da se zaustavi agresija© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Hamas je uputio poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, izražavajući zahvalnost za to što se ruski predsednik zalaže za prekid "sistemske i varvarske cionističke agresije protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze".

"Mi iz pokreta Hamas cenimo stav predsednika Rusije Vladimira Putina o aktuelnoj cionističkoj agresiji protiv našeg naroda. Cenimo to što ne prihvata blokadu Pojasa Gaze, to što je protiv prekida isporuke humanitarne pomoći i protiv napada na nenaoružane civile. Takođe potvrđujemo da pozdravljamo neumorne napore Rusije, koje su usmerene na prekid sistemske i varvarske cionističke agresije protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Hamasa na Telegramu.

Podsetimo, Ruska Federacija više puta do sada je govorila da osuđuje napade na civile, ali s obe strane, te da, iako Izraelci imaju pravo na samoodbranu, ono što se danas dešava u Gazi nije prihvatljivo. Moskva ističe da je potrebno što pre zaustaviti sukob, pristati na pregovore, uz istovremeno poštovanje odredbi Saveta bezbednosti UN.

Kako je to rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, u zoni palestinsko-izraelskog konflikta formirana je samo jedna država - Izrael, iako su Ujedinjene nacije pre više decenija donele odluku da u tom regionu treba formirati još jednu - palestinsku državu. Nepoštovanje odredbi SB UN dovelo je do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, te bi rešenje trebalo tražiti u uspostavljanju palestinske države i poštovanju normi UN.  

image