Rusija

Hamas: Imamo poverenja u Rusiju, spremni smo za posredovanje diplomata iz Moskve

Palestinski pokret Hamas poručuje da ima poverenja u Rusiju i njenog predsednika, i da su spremni da sa ruskim predstavnicima razgovaraju na temu izraelsko-palestinskog konflikta
Hamas: Imamo poverenja u Rusiju, spremni smo za posredovanje diplomata iz Moskve© Tanjug/Mark Pynes/The Patriot-News via AP

Rusija bi mogla da odigra ključnu ulogu kada je reč o prekidu vojnog sukoba na Bliskom istoku, poručuju danas iz palestinskog Hamasa za ruski medij TASS.

Prema rečima šefa Nacionalnog biroa Hamasa za veze sa inostranstvom Ali Baraka, "pokret Hamas odnosi se prema Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu s velikim poverenjem", te će zbog toga ovi palestinski borci "pozdraviti rusko posredništvo u regulisanju konflikta". 

"Zainteresovani smo za što brži prekid stradanja civila usled izraelskog bombardovanja i zbog žestoke blokada Pojasa Gaze", poručuju danas iz Hamasa.

Palestinci, takođe, dodaju da su u neprestanom kontaktu s ruskom stranom, te da "su spremni za potencijalne susrete s ruskim diplomatama u jednoj arapskoj zemlji".

"Pozdravljamo njihove napore", poručuje Hamas.

Ranije tokom dana, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov otkrio je da nije isključeno da bi tokom sledeće nedelje i posete Kataru moglo doći i do susreta sa predstavnicima Hamasa, budući da je to do sada gotovo uvek bio slučaj kada je ruska delegacija bila u toj arapskoj zemlji. 

Bogdanov je potvrdio da Rusija neće odbiti kontakt, ukoliko se pojavi mogućnost sastanka, objasnivši da bi "susret bio koristan za rešenje praktičnih problema". 

Nešto ranije, podsetimo, Hamas je na Telegramu objavio saopštenje, u kojem je istaknuto da ovaj palestinski pokret veoma ceni stav predsednika Rusije, jer se on zalaže za prekid napada na civile Pojasa Gaze, deblokadu ove regije i pružanje humanitarne pomoći palestinskim civilima. 

image