Rusija

Zaharova: Situacija na Bliskom istoku dramatična, radimo na evakuaciji iz Gaze

Letovi iz Izraela za Rusiju odvijaju se svakog dana, ali evakuacija iz Gaze se još planira, kaže portparolka MSP-a Rusije
Zaharova: Situacija na Bliskom istoku dramatična, radimo na evakuaciji iz Gazewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je situacija na Bliskom istoku "nažalost dramatična" i još jednom ističe da Moskva poziva obe strane na prekid vatre i povratak dijalogu.

Kako je rekla za časopis "Meždunarodnaja žiznj", evakuacija ruskih državljana iz Izraela se od 9. oktobra odvija direktnim letovima za Rusiju, a kompanija RedWings svakoga dana organizuje letove iz Tel Aviva za Moskvu. Do sada, s teritorija koje su pod kontrolom Izraelaca u Rusiju je evakuisano 2.300 ljudi. Letovi se vrše po planu, prodaja karata je u toku, a postoji mogućnost evakuacije i preko trećih zemalja, dodaje ona.

Ipak, kada je reč o evakuaciji iz Pojasa Gaze, MSP Rusije radi na potencijalnoj evakuaciji kako građana Rusije, tako i državljana Zajednice nezavisnih država. 

U tom cilju, juče je održan razgovor sa ambasadorom Izraela i Egipta u Moskvi. 

Ruska strana i tom prilikom je istakla da je neophodno da što pre dođe do prekida borbi, te da je bez odlaganja potrebno rešiti sva pitanja koja se tiču uspostavljanja bezbednosnog koridora za evakuaciju ruskih državljana. 

image
banner new
banner