Svet

UN: Najgore tek dolazi, sirene u Tel Avivu, Izrael sprema kopneni napad

Izrael je nastavio da granatira Palestince, iako tvrdi da bombarduje samo pripadnike Hamasa, poginulo je više civila. Diplomate pokušavaju da reše krizu na Bliskom istoku, zbog čega je američki državni sekretar doputovao u Rijad
UN: Najgore tek dolazi, sirene u Tel Avivu, Izrael sprema kopneni napad© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Istekao je rok koji je Izrael dao Palestincima da napuste sever Gaze. Nakon toga počeli su žestoki napadi na kolone civila, zbog čega su protestovali zvaničnici Ujedinjenih nacija.

Oko 400 palestinskih civila je brutalno ubijeno, a skoro 1.500 drugih povređeno u protekla 24 sata, u napadu izraelskih snaga na opkoljeni Pojas Gaze.

Više od 700 dece je ubijeno u Pojasu Gaze od izbijanja rata, saopštio je danas UNICEF.

Vođa Hamasa Ismail Hanije optužio je Izrael da je počinio ratne zločine i sprečio da humanitarna pomoć uđe u Gazu, dok izraelski avioni gađaju blokiranu teritoriju na severu.

Kao odgovor na ubistva civila Hamas je gađao Tel Aviv, zbog čega je proglašena vazdušna uzbuna.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas vojnicima da "dolazi sledeća faza". On je objavio snimke sa prve linije u Pojasu Gaze gde se rukuje sa vojnicima.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su danas telefonom, saopšteno je iz kabineta premijera Izraela.

Izraelski premijer je zahvalio Bajdenu na "bezbednoj i obaveštajnoj pomoći" koju su SAD pružile Izraelu, ali i na posetama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina toj zemlji.

Ovo je bio peti razgovor dvojice lidera od napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael prošlog vikenda.

Portparol Izraelske vojske (IDF) pozvao je izraelski lobi u SAD da se bude uz Izrael čak i kada borbe sa Hamasom "postanu gadne", a prizori iz Gaze budu "teški za želudac".

Izrael je obećao da će "zbrisati" Hamas, a ovakvi komentari su znak da je Izrael zabrinut da bi ofanziva mogla da uznemiri čak i njegove najžešće branioce. Danas je izraelska vojska saopštila da je ubila dvojicu vođa Hamasa.

Hamas poručio je da ima poverenja u Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, dodajući da ceni to što ne prihvata blokadu Pojasa Gaze, to što je protiv prekida isporuke humanitarne pomoći i protiv napada na nenaoružane civile.

Oni su istakli i da su spremni da sa ruskim predstavnicima razgovaraju na temu izraelsko-palestinskog konflikta u cilju "prekida stradanja civila usled izraelskog bombardovanja i zbog žestoke blokada Pojasa Gaze".

Kina je zatražila međunarodnu mirovnu konferenciju, Rusija je ponudila svoj nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a svoju verziju ima i Brazil.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokrenuo je diplomatsku ofanzivu na Bliskom istoku, a trenutno se nalazi u Rijadu gde sa visokim zvaničnicima pregovara o situaciji u Izraelu.

Protesti podrške Palestincima održani su širom Evrope - u Velikoj Britaniji, Španiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Skup je održan i u Novom Pazaru.

Sve informacije iz minuta u minut mogli ste da pratite u našem blogu uživo.

  • 14. okt 2023 • 21:53

    21:53

    Palestinski predsednik razgovarao sa brazilskim kolegom

    Palestinski predsednik Mahmud Abas istakao je u telefonskom razgovoru sa brazilskim kolegom Luizom Inasiom Lulom da Silvom hitnu potrebu da se zaustavi izraelska agresija na palestinski narod i obezbedi njegova zaštita.

    On je pozvao na hitno otvaranje humanitarnih koridora u Gazi, obezbeđivanje medicinskog materijala i isporuku osnovnih zaliha, uključujući vodu, struju i gorivo za civilno stanovništvo Gaze.

    Predsednik je ponovio da odbija raseljavanje naroda Gaze, ističući da bi takav čin bio još jedna katastrofa za palestinski narod u Gazi, prenosi agencija VAFA.

  • 21:17

    Zvaničnik Arapske lige: Moglo bi da dođe do humanitarnog primirja u Pojasu Gaze

    Pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige Husam Zaki izjavio je danas da bi uskoro moglo da dođe do humanitarnog primirja u Pojasu Gaze.

    "Humanitarno primirje moglo bi uskoro da stupi na snagu", rekao je Zaki za "Kairo njuz", prenosi Komersant.

    Dodao je da Egipat čini sve što može da isporuči humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze koji se nalazi pod vazdušnim napadima izraelskih snaga. Egipat, Izrael i SAD su se složili ranije danas da se strancima koji žive u Gazi dozvoli da pređu preko graničnog prelaza Rafa u Egipat, preneo je Tajms of Izrael.

  • 21:10

    "Nismo u zoološkom vrtu, Izrael ne sme da bombarduje civile"

    Taoci smo za obe strane, i za Izrael i za Hamas, rekao je Palestinac Muhamed koji je sa suprugom i decom stigao u kamp Magazi u južnoj Gazi, prenosi Bi-Bi-Si.

    Kako kaže, poslednja tri dana su bila neprepričljiva.

    "Ako Izrael nije u stanju da pronađe Hamas, ne sme da bombarduje civile i infrastrukturu. Mi nismo životinje, nismo u zoološkom vrtu, mi smo ljudi", poručio je on.

  • 20:28

    Sirene u Tel Avivu, odgovor Hamasa na granatiranje civila

    Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u centralnom delu Izraela, uključujući Tel Aviv. Sirene se čuju u Rišon Lecionu, Bnej Braku, Holonu, Ramleu i mnogim drugim gradovima, prenosi "Tajms of Izrael".

    Palestinska TV Al Aksa potvrdila je da je Tel Aviv gađan projektilima iz Pojasa Gaze. Kako se navodi, reč je o odgovoru Hamasa na "masakre nad palestinskim civilima".

    Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je hitan sastanak sa visokim predstavnicima bezbednosnih snaga.

    "Premijer Netanijahu trenutno sprovodi procenu bezbednosne situacije u Kiriji u Tel Avivu zajedno sa ministrom odbrane Joavom Galantom, ministrom za strateška pitanja Ronom Dermerom i Benijem Gancom", navodi se u saopštenju.

  • 20:17

    Erdoganov sin na čelu propalestinskog marša u Istanbulu

    Bilal Erdogan, sin turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, učestvovao je danas na velikom propalestinskom maršu u Istanbulu, javlja AP.

    Opširnije u odvojenoj vesti.

  • 19:39

    Novi Pazar: Skup podrške Palestincima

    Nekoliko stotina Novopazaraca okupilo se na centralnom gradskom trgu na skupu podrške palestinskom narodu i protestu protiv daljeg ubijanja u oblasti Gaze.

    Nosili su zastave Palestine, a mnogi i prepoznatljive marame "palestinke". Na transparentima su bile poruke podrške palestinskom narodu i zahtevi svetu da se zaustavi stradanje žitelja Gaze. Na novopazarskom bedemu istaknuta je velika palestinska zastava.

  • 18:32

    UN: Izrael bombardovao civile koji su išli iz Gaze

    Šef Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits obajvio je alarmantno saopštenje u kojem navodi da su porodice bombardovane dok su se kretale ka jugu Gaze.

    "Skoro 2.000 ljudi je poginulo, a mnogo više je povređenih. Nema struje, vode ni goriva. Zalihe hrane su opasno niske, a bolnice su pretrpane pacijentima i ostaju bez lekova. Čak i ratovi imaju pravila i tih pravila se moramo pridražavati u svakom trenutku i sa svih strana", poziva Grifits.

    On je naveo da se civilima mora dozvoliti da odu u sigurnija područja i da se stalno vodi računa da civili budu pošteđeni.

    "Civili u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji već nedelju dana trpe nepodnošljivu agoniju i pustoš. Bojim se da najgore tek dolazi... Humanitarna situacija u Gazi, koja je već kritična, brzo postaje nepodnošljiva", rekao je on.

  • 18:27

    Izraelska vojska: Završavaju se pripreme za proširenu ofanzivu iz vazduha, sa mora i kopna

    Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da završava pripreme za "značajnu kopnenu operaciju" u Pojasu Gaze.

    U saopštenju se navodi da je IDF spremna da "proširi ofanzivu" sprovođenjem "širokog spektra ofanzivnih operativnih planova", za koje kažu da uključuju "zajednički i koordinisani napad iz vazduha, sa mora i kopna", preneo je "Tajms of Izrael".

    IDF navodi da finalizuju regrutaciju stotina hiljada rezervista, dok Uprava za logistiku radi na tome da trupama obezbedi svu opremu koja im je potrebna za kopnenu ofanzivu.

  • 18:20

    Sedište Bi-Bi-Sija poliveno crvenom bojom

    Sedište britanskog javnog servisa bi-Bi-Sija poliveno je crvenom farbom. To su učinili demonstranti zbog toga što je bi-Bi-Si odbio da pripadnike palestinskog pokreta Hamas nazove "teroristima".

    Opširnije u odvojenoj vesti.

  • 17:45

    EU utrostručila humanitarnu pomoć za Pojas Gaze

    Evropska komisija je objavila da će utrostručiti humanitarnu pomoć za Gazu. Ovaj potez dolazi nakon što se EU suočila sa kritikama zbog konfliktnih poruka rukovodstva.

    "Komisija će odmah povećati trenutni paket humanitarne pomoći predviđen za Gazu za 50 miliona evra", rekla je Ursula fon der Lajen u saopštenju. Ovo će ukupno dovesti do preko 75 miliona evra pomoći.

image