Rusija

Lavrov sa Vang Jiem o pripremama za predstojeći sastanak Putina i Sija (VIDEO)

Šef ruske diplomatije sastao se danas sa svojim kineskim kolegom uoči trećeg foruma "Jedan pojas, jedan put"
Lavrov sa Vang Jiem o pripremama za predstojeći sastanak Putina i Sija (VIDEO)© TANJUG/Russian Foreign Ministry Press Service

Smatramo da je forum "Jedan pojas, jedan put" važna komponenta unapređenja saradnje na bazi ravnopravnosti i obostrane koristi na celom evroazijskom kontinentu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, prenose "RIA Novosti".

"Smatramo da je taj projekat važna komponenta unapređenja saradnje na bazi ravnopravnosti i obostrane koristi na celom evroazijskom kontinentu. Odnosi između projekta 'Pojas i put' i Evroazijske ekonomske unije, Šangajske organizacije za saradnju, ASEAN-a i drugih struktura koje deluju na ovom geopolitičkom prostoru kreću se u tom pravcu", kazao je Lavrov.

Lavrov je izrazio zahvalnost kineskim partnerima što su Putina pozvali kao glavnog gosta na treći forum "Jedan pojas, jedan put".

"Veoma smo zadovoljni što smo ponovo u Pekingu i što imamo priliku, uoči dolaska predsednika Putina, da razmenimo mišljenja o bilateralnim pitanjima koja su u usponu. Pre svega, želeo bih da vam još jednom čestitam nedavno proslavljenu 74. godišnjicu osnivanja Nezavisne Republike Kine i uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja", kazao je Lavrov.

Lavrov je dodao da će ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na predstojećem trećem forumu "Jedan pojas, jedan put" razgovarati o bilateralnim odnosima.

On je istakao da ruska strana smatra da će forum biti "uspešan, samim tim što će na njemu učestvovati skoro 150 delegacija iz različitih zemalja i organizacija, što ukazuje na značaj tog projekta".

Šef kineske diplomatije je napomenuo da će učešće ruskog predsednika dati značajan doprinos radu foruma.

"Uvereni smo da će učešće predsednika Putina dati veoma važan doprinos uspehu foruma, a takođe će biti od velike koristi za unapređenje naše strateške interakcije i doneće novu energiju", rekao je Vang Ji.

On je podsetio da je nedavno ruski predsednik, na marginama 20. godišnjeg sastanka međunarodnog diskusionog kluba Valdaj, visoko ocenio kinesko-rusku saradnju, kao i zajednički rad u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put". 

Treći forum "Jedan pojas, jedan put" održaće se 17. i 18. oktobra, a predsednik Putin lično će prisustvovati ovom događaju. U planu je bilateralan sastanak sa kineskim liderom, tokom kojeg će ogromna pažnja biti posvećena globalnoj situaciji u svetu.

image