Rusija

Putin: Rusko-kineski odnosi su faktor stabilnosti u svetu

Ruski predsednik govorio je i o saradnji sa Kinom u energetskom sektoru, kao i o trgovinskom prometu dveju zemalja
Putin: Rusko-kineski odnosi su faktor stabilnosti u svetuwww.globallookpress.com © Pang Xinglei/Xinhua

Rusko-kineski odnosi su fundamentalni faktor stabilnosti u svetu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za Kinesku medijsku korporaciju.

Putin je naveo da su u različito vreme Ruska Federacija i Kina "imale različite odnose izvoza i uvoza", kao i da zemlje iz godine u godinu poboljšavaju trgovinski bilans.

"Ovako se krećemo u skoro svim pravcima. Rusko-kineski odnosi su fundamentalni faktor stabilnosti u svetu. Sve to nam daje razloga da verujemo da smo se kretali u potpuno pravom smeru i u interesu i kineskog i ruskog naroda", kazao je Putin u intervjuu za kinesku centralnu televiziju uoči posete Kini.

Saradnja u energetskom sektoru

Ruski predsednik je naveo da Moskva i Peking nastavljaju da razvijaju saradnju u energetskom sektoru, a obim ruskih energetskih resursa koji se isporučuju Kini raste, istakavši da je ekonomska diversifikacija u toku. 

"U oblasti energetike imamo veliki obim saradnje i veoma je raznolik. To nije samo snabdevanje, naftom i gasom. U oblasti nafte funkcioniše naftovod i radi stabilno, a obim pumpanja se povećava. Isto važi i za gasovod 'Sila Sibira'. Već je potpisan sporazum o dalekoistočnom pravcu, a razrađuje se druga ruta 'Snaga Sibira - 2' kroz Mongoliju", ukazao je Putin.

Kako je dodao, količina isporučenog uglja i struje se povećava i nastavljaju da se grade nuklearni reaktori.

Putin je podsetio da se razrađuje pitanje saradnje u oblasti reaktora na brzim neutronima, što će omogućiti da se "na potpuno nov način grade odnosi u tom visokotehnološkom energetskom sektoru". 

Putin je posebno skrenuo pažnju na proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede. 

"Postoje određena pitanja u vezi sa nabavkom mesnih prerađevina, ali se posao nastavlja. Upoznati smo sa interesovanjem kineskih potrošača, ne samo za poljoprivredne proizvode, već i za snabdevanje nekim proizvodima koje treba da proizvede sama Kina. Te poljoprivredne proizvode na sopstvenoj teritoriji", nastavio je Putin.

Putin je istakao da se broj industrijskih grana na kojima zajednički rade i Rusija i Kina stalno se širi, posebno u poslednje vreme, zahvaljujući visokotehnološkim oblastima interakcije.

Trgovinski promet između Rusije i Kine

Putin je dodao da ne sumnja da će trgovinski promet između Ruske Federacije i Kine 2023. godine dostići 200 milijardi dolara.

"Ne sumnjam u to, gotovo sigurno", kazao Putin, podsetivši da je od januara do avgusta trgovinski promet porastao na godišnjem nivou za 32 odsto. 

"To je veoma dobar rast. Postoje svi razlozi da verujemo da ćemo na kraju godine dostići nivo od 200 milijardi dolara", uveren je Putin. 

image