Rusija

Putin: Si Đinping je pravi svetski lider, smiren i pouzdan

Predsednik Kine ima odlike pravog lidera, a ne privremenog, koji lako ode u zaborav, kaže Vladimir Putin
Putin: Si Đinping je pravi svetski lider, smiren i pouzdanwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Predsednik Kine Si Đinping je jedan smiren, temeljan čovek i pouzdan partner, u kojeg mogu biti siguran da, ako se nešto dogovorimo, da će to i biti ispunjeno, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U pitanju je priznati svetski lider, koji ima sposobnost da gleda u budućnost. Svi naši susreti, kojih je, inače, bilo više od 40, proticali su u jednoj dobronamernoj i poslovnoj atmosferi, dodaje Putin.

"To je, naravno, jedan od priznatih svetskih lidera. Ne donosi odluke trenutnog karaktera na osnovu nekakve tekuće konjunkture. On procenjuje situaciju, analizira je i gleda u budućnost. To je veoma važno, to i odlikuje pravog svetskog lidera od ljudi koje nazivamo privremenima, koji dolaze na pet minuta da bi se napravili važni na međunarodnoj sceni i isto tako odlaze neprimetno", istakao je Putin u intervjuu Centralnoj televiziji Kine.

Komentar ruskog lidera usledio je nekoliko dana pre početka trećeg po redu međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put", koji se ove godine održava u Pekingu 17. i 18. oktobra. Putin će prisustvovati ovom forumu, a u planu je i njegov sastanak sa kineskim liderom. 

Na ovaj forum, podsetimo, ide i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će Srbija potpisati niz sporazuma, od kojih su neki i strateškog karaktera. 

Govoreći o predstojećem forumu "Jedan pojas, jedan put", Putin kaže da se ideje Rusije, koje se tiču razvoja Evroazijskog ekonomskog foruma i stvaranja takozvane "Velike Evroazije" u potpunosti poklapaju sa idejama, koje kineska strana propagira u okviru "Jednog pojasa, jednog puta". 

Osnovnu ideju ovog projekta čini želja da se što više zemalja objedini kako bi se postigli ciljevi od zajedničkog interesa, navodi on.

"To je dobra inicijativa, koja se razvija", zaključuje Putin.

Tokom dana, ruski mediji su preneli i da će osim posete Kini Putin sledeće nedelje posetiti i jedan region Ruske Federacije. 

Multipolaran svet formira se samostalno

Predsednik Rusije takođe je govorio o poslednjim promenama u svetu i objasnio da se multipolaran svet danas formira samostalno, u čemu veliku ulogu igra "rast potencijala mnogih zemalja, uključujući i Kinu". 

Govoreći o BRIKS-u, Putin kaže da "svi oni koji su se priključili BRIKS-u podržavaju ideju stvaranja multipolarnog sveta".

"Niko ne želi da zauzima sporedno mesto kod nekog suverena", ističe on.

Tako, na primer, kineski lider Si Đinping, kako kaže, nikome ništa ne nameće, kada je reč o bilateralnim odnosima sa drugim zemljama.

To je osobenost današnje Kine pod rukovodstvom Si Đinpinga, kao i "ono što razlikuje projekat 'Jedan pojas, jedan put' od mnogih drugih", podvlači on. 

image