Rusija

Kremlj: Najvažnije zaustaviti "vrući rat" u Izraelu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov govorio je i o lažnim informacijama o isporuci oružja iz Severne Koreje u Rusiju, kao i o pokušajima SAD da potisnu Moskvu i Putina
Kremlj: Najvažnije zaustaviti "vrući rat" u Izraeluwww.globallookpress.com © Rizek Abdeljawad/XinHua

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije izneo inicijativu za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, jer potrebno je da se prvo razmotri sa svih strana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Kako bi se došlo do mirovne inicijative, potrebno ju je razraditi, treba razgovarati sa svima i razumeti stavove svih strana. Rusija ne pokreće inicijativu samo da bi je pokrenula. Svedoci smo da se zapravo dešava tragedija i humanitarna katastrofa, a sve su to posledice više od jedne decenije zanemarivanja procesa bliskoistočnog rešavanja", kazao je Peskov odgovarajući na pitanje da li će Putin izaći sa bilo kakvom mirovnom inicijativom za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba.

Peskov je dodao da ostaje pretnja od širenja palestinsko-izraelskog sukoba, koja sa sobom nosi apsolutno monstruozne posledice za ceo region.

"Sada je najvažnije zaustaviti 'vrući' rat, a onda konceptualno pristupiti procesu poravnanja novim naporima. Potrebna nam je nezavisna Palestinska država, potrebne su nam bezbednosne garancije za Izrael, Izraelce, moraju da žive u miru i da se osećaju sigurno", ocenio je.

Nema dokaza o isporuci oružja iz Severne Koreje Rusiji

Peskov je istakao da nema dokaza o isporuci oružja iz Severne Koreje Ruskoj Federaciji, kao i da niko ne može da se meša u odnose te dve zemlje.

"To traje već duže vreme. Ne izveštavaju o tome samo britanske obaveštajne službe, već i američke i to sve bez davanja ikakvih dokaza", ukazao je.

Kako je dodao, Severna Koreja je najbliži sused Rusije. 

"Nastavićemo da gradimo obostrano korisne odnose sa našim najbližim susedom, koji su zasnovani na međusobnom poštovanju, i razvijaćemo te odnose u svim oblastima. To je naše suvereno pravo i ne mislimo da bilo ko ima pravo da se meša u to", jasno je poručio Peskov.

Pokušaji SAD da potisnu Rusiju osuđeni su na propast

Pokušaji SAD da potisnu Rusiju osuđeni su na propast, kazao je Peskov, komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Dan ranije, Bajden je, govoreći o svojim ciljevima za mogući reizbor na drugi mandat, rekao da planira da ujedini Evropu kako bi "potisnuo ruskog predsednika Vladimira Putina".

Peskov je naveo da to nisu nove ideje i da o tome govore i Bajden i evropski lideri.

"Svi oni žele da potisnu Rusiju i Putina. Teško da mogu da objasne zašto im je to potrebno i da objasne efikasnost svojih dosadašnjih napora u tom pravcu. Zapadni političari pre ili kasnije moraće da objasne svojim poreskim obveznicima zašto su bacali novac na antiruske akcije", ocenio je Peskov.

Portparol Kremlja je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin nema konkurenciju u Rusiji i da je ne može imati.

"Više puta smo rekli da je Putin političar i državnik broj jedan u našoj zemlji. Moje lično mišljenje, iako teško da imam pravo da to kažem, ali kršeći pravila mogu reći da konkurenti u ovom trenutku ne postoje i ne mogu postojati u Ruskoj Federaciji", poručio je jasno Peskov.

image