Rusija

Zapad na aparatima: Putin glavna zvezda samita u Kini

Poseta Putina Kini pokazala je koliko su jalovi pokušaji NATO-a i EU da izoluju Rusiju i njenog predsednika
Zapad na aparatima: Putin glavna zvezda samita u Kini© Tanjug/Parker Song/Pool Photo via AP

Sanjao je da bude poput Petra Velikog, ali je postao "Putin izopštenik", objavio je svojevremeno glavni tink-tenk NATO-a "Atlantski savez", dok je na Zapadu još živeo taj tračak nade da je Rusiju moguće izolovati. No, i to malo njihovih snova da je Moskvu moguće kazniti presecanjem veza njenog predsednika sa svetom, i raspisivanjem naloga za Putinovo hapšenje, razbilo se i danas, tokom sastanka samita "Pojas i put" u Kini, na kome je ruski predsednik, može se slobodno reći, bio glavna zvezda.

Za pažnju ruskog predsednika, otimali su se lideri i zvaničnici zemalja članica ove inicijative, a njegova poseta Pekingu posebno je naglašena i samim programom ovog skupa.

Uprkos tome što "Pojas i put" čini 150 zemalja, upravo je Putin dobio tu čast da se učesnicima obrati odmah nakon kineskog predsednika.

"Kad je Putin stigao u Veliku salu naroda na večernji banket organizovan za globalne lidere i zvanice koji su prisustvovale forumu, Si se široko osmehivao prilikom rukovanja. Putin je, kao glavni gost foruma, stajao desno od Sija dok su svetski lideri pozirali za grupne fotografije u Velikoj sali", gotovo ljubomorno komentariše "Rojters", podsećajući da je Međunarodni krivični sud obavezao 123 zemlje članice Putina uhapse ako kroči na njihovu teritoriju.

Kina definitino nije jedna od zemalja koje će se pokoriti naređenjima Zapada, a po broju bilateralnih sastanaka koje je Putin tokom današnjeg dana održao jasno je da je lista država koje ga smatraju za neprijatelja svedena na NATO članice i njegove satelite.

Ubrzo po dolasku na međunarodni aerodrom u Pekingu, predsednik Rusije je razgovarao sa vijetnamskim kolegom Vo Van Tuongom ističući da se veze dva naroda "razvijaju na tradicionalno prijateljski način". 

"U svojoj spoljnoj politici, Vijetnam smatra Rusiju glavnim prioritetom. Dosledno pridajemo veliki značaj odnosima sveobuhvatnog strateškog partnerstva", rekao je Vo Van Tuong i pozvao Putina u zvaničnu posetu svojoj zemlji.

Potom  su, kako to "RIA Novosti" opisuju, usledili pregovori sa predstavnikom "neprijateljske Evropske unije", mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

O dobrom razvoju rusko-mađarskih odnosa posvedočio je i mađarski premijer koji je istakao da se sa Putinom od 2009. godine sreo 13 puta. "Bilo je težih susreta, ali ovako teškog, kao što je današnji, još uvek nije bilo", poručio je Orban na početku sastanka.

"Orban je jedan od malobrojnih evropskih političara koji ume da se bori za svoje interese. On to radi uporno, sistemski, i po mom mišljenju, potpuno taktično", opisao je ruski lider sastanak sa mađarskim kolegom.

Tajlandski premijer Sreta Tavisin, koji je preuzeo dužnost tek u avgustu, prvi put se sastao sa Putinom koji je podsetio da je Tajland najstariji partner Rusije u jugoistočnoj Aziji i da je prošle godine obeleženo 125 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između zemalja. 

"Naš odnos je uvek bio zasnovan na međusobnom poštovanju, prijateljstvu i uvažavanju interesa jednih drugih. I do sada se odnosi između naših zemalja razvijaju na mnogo načina: u humanitarnoj, ekonomskoj, političkoj sferi", zaključio je Putin.

Ruski predsednik se, tokom svog prvog burnog dana na samitu, sastao i sa predsednikom Mongolije Uknaginom Kurelsukom, koji je takođe pokazao da ne haje mnogo za na Zapadu pisane poternice protiv ruskog lidera, budući da je Putina pozvao da poseti Mongoliju, poručivši da je prioritet spoljnih poslova te zemlje, upravo razvoj odnosa sa Rusijom.

Da Putin i Rusija nisu izopštenici iz međunarodnih odnosa potvrdio je i sastanak sa predsednikom Laosa Tonglunom Sisulitom koji je govorio na ruskom jeziku, i samo jednom zatražio pomoć prevodioca, budući da je svojevremeno, i to u isto vreme kad i Putin studirao u Sankt Peterburgu.

Predsednik Laosa zahvalio je Putinu na tome što je našao vreme za sastanak sa njim, iako zna da je raspored ruskog predsednika gust. Poručio je i da narod Laosa zna za prijateljski odnos ruskog predsednika prema njemu, pa predsedniku rekao: "Vladimire Vladimiroviču prvo bih hteo da čujem Vaše mišljenje o svemu".

Putin se sastao i sa premijerom Pakistana su prijateljski, u centru pažnje je regionalna bezbednost, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom razgovora sa premijerom Pakistana, ali i predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim.

Video se Putin i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, doduše, kako je lider Srbije rekao, nije to bio bilateralni susret, već kratak razgovor.

Sutra je, međutim, novi dan i sigurno je još mnogo novih susreta pred šefom Ruske Federacije, koji će još jednom dokazati kako Rusi "pate zbog izolacije", što je jednom šaljivo prokomentarisao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U međuvremenu, sigurno je da Zapad mnogo više pati zbog jalovosti pokušaja da Rusiju odvoji od ostatka planete, čije su dve trećine država odbile da usvoje antiruske sankcije i nedvosmisleno pokazale da ne žele da od Moskve prave neprijatelja.

image