Rusija

Putin: Zabrana učešća ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima je etnička diskriminacija

Poslednjim odlukama koje se tiču Olimpijskih igara, postalo je jasno da one mogu da se koriste kao instrument političkog pritiska. Zbog toga, organizovaćemo veliki broj novih takmičenja, a neka od njih biće i u saradnji sa ŠOS-om, BRIKS-om i ZND-om, najavio je ruski predsednik
Putin: Zabrana učešća ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima je etnička diskriminacijawww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/Kremlin Pool global

Zabrana ruskim sportistima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima je etnička diskriminacija, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici foruma "Rusija – sportska sila" u Permu.

Predsednik Ruske Federacije je dodao da su "Olimpijske igre vrhunac istinskog jedinstva zemalja sveta i da su one sada privilegija koja se mora zaslužiti političkim gestovima koji nisu povezani sa sportom".

Kako je objasnio, zahvaljujući poslednjim odlukama koje se tiču Olimpijskih igara, postalo je jasno da ove igre mogu da se koriste "kao instrument političkog pritiska, iako se radi o ljudima koji nemaju nikakve veze sa sportom". "Saznali smo da poziv na učešće u igrama nije bezuslovno pravo najboljih sportista", istakao je ruski lider.

"To protivreči samoj prirodi sporta", ali "to je ono što se danas dešava", prokomentarisao je.

Ipak, kako je naveo predsednik, Rusija zna da postoje vrednosti koje je nemoguće izmeniti, a jedna od njih je sport. 

Poseban plan države

"Bavljenje sportom je jedno od osnovnih prava svakog čoveka. Mi smo svoj stav uvek potvrđivali i to ćemo i u budućnosti raditi delima", rekao je Putin, te dodao da je Rusija kreirala poseban plan kojim će država do 2030. godine privući što više građana da se bave sportom.

Prema njegovim rečima, do 2030. čak 70 odsto državljana Rusije, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje, redovno će se baviti sportom. To je 93 miliona ljudi, precizirao je. 

U tom cilju, ulažu se posebni napori, koordiniše saradnja medicinskog, sportskog i kulturnog sektora, razvija se neophodna infrastruktura, a u planu su i nova sportska takmičenja.

On je podržao ideju da se sledeća godina proglasi za godinu sporta u Rusiji i najavio ponovno održavanje sportskih parada na Crvenom trgu.

Rusija je zainteresovana za sve novine, a danas se u njoj održavaju takmičenja koja objedinjuju kako tradicionalne sportove, tako i sajber sport, dodao je još Putin.

Rusija će, takođe, podržati sve one koji iz političkih razloga neće moći da učestvuju na međunarodnim takmičenjimaBroj novih sportskih takmičenja biće višestruko povećan u narednom periodu, pojasnio je predsednik Rusije. 

"Imamo sve potrebno da organizujemo i krupna međunarodna sportska takmičenja", u kojima će učestvovati i strani državljani, dodao je Putin.

Sportske igre zemalja BRIKS-a

U tom kontekstu, poručio je da je o saradnji sa Kinom u sferi sporta, tokom ovonedeljne posete Pekingu razgovarao i sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

"Hoću da pozdravim naše kineske prijatelje zbog sportske saradnje naših dveju zemalja", izjavio je on.

Takođe, istakao je da se razvoj saradnje u ovoj sferi planira i sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), Zajednicom nezavisnih država (ZND) i BRIKS-om.

Kako je najavio, sportske igre zemalja BRIKS-a biće održane već sledeće godine u gradu Kazanj. Početak je planiran za 23. februar, a ruski lider je iskoristio ovu priliku da pozove omladinu da se prijavi u što većem broju i učestvuje u ovom događaju. 

U igrama će, inače, učestvovati 5.000 sportista , koji će se takmičiti u 27 sportskih disciplina.

image