Sport

Opet politička odluka u sportu: MOK suspendovao Olimpijski komitet Rusije

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) suspendovao je Olimpijski komitet Rusije (OKR) do daljeg
Opet politička odluka u sportu: MOK suspendovao Olimpijski komitet RusijeGetty © Paul Gilham

Ovaj potez je usledio nakon što je OKR priznao regionalne komitete četiri teritorije koje je Rusija pripojila svojoj federaciji, prenose "RIA Novosti".

OKR je u četvrtak priznao Olimpijske savete pripojenih teritorija Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Već sledećeg dana, šef Nacionalnog olimpijskog komiteta (NOK) Ukrajine Vadim Gucajt, uputio je zvanično pismo predsedniku MOK Tomasu Bahu sa zahtevom da se pitanje sankcija iznese na razmatranje na sledećem sastanku Izvršnog komiteta te organizacije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva omladine i sporta Ukrajine, Bah je u odgovoru na pismo rekao da je Međunarodni olimpijski komitet započeo istražni postupak. Kao rezultat toga, MOK je odlučio da suspenduje ROK do daljeg.

"Odluka ROK da uključi četiri olimpijska saveta u svoje članstvo predstavlja kršenje Olimpijske povelje jer krši teritorijalni integritet Ukrajine. ROK se suspenduje odmah do daljeg. ROK više ne može da deluje kao NOK i prima sredstva iz MOK", rekao je direktor komunikacija organizacije Mark Adams.

MOK je saopštio da je priznanje tih oblasti "kršenje Olimpijske povelje jer krši teritorijalni integritet Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine".

Kao odgovor, OKR je nazvao suspenziju "još jednom kontraproduktivnom odlukom sa očiglednim političkim motivima".

Prijem na Olimpijske igre u Parizu

Mnogi su se pitali da li će ova odluka MOK uticati na prijem ruskih sportista na Olimpijske igre u Parizu. Prema Adamsovim rečima, sve ranije donete odluke i izrečene izjave ostale su na snazi.

"Proces vraćanja ROK će se odvijati na isti način kao i proces vraćanja bilo kojeg drugog suspendovanog NOK. Preporuke (za sportiste) ostaju na snazi, MOK zadržava pravo da odlučuje o prijemu neutralnih sportista. U traženo vreme suspenzija ROK neće uticati na odluku o prijemu neutralnih sportista na Igre. Tehnički, sve će teći isto kao i do sada u skladu sa preporukama MOK. Ne postoji rok za odluku o učešću neutralnih sportista, uvek smo razgovarali o tome. Biće doneta u odgovarajuće vreme, mislim da će to biti malo pre Olimpijskih igara", rekao je Adams.

Iako je Izvršni komitet još u martu dao preporuke da bi ruski i beloruski sportisti trebalo da se takmiče kao neutralni sportisti, još nije doneta definitivna odluka o njihovom nastupu na Olimpijskim igrama 2024. godine, koje su na programu za manje od 12 meseci.

Prema rečima bivšeg ruskog ministra sporta Pavla Kolobkova, ROK bi trebalo da upotrebi sve moguće metode da ospori suspenziju, ali će u ovoj situaciji biti teško bilo šta promeniti.

"Smatram da je ova odluka potpuno neosnovana i da ne odgovara ni duhu ni odredbama Olimpijske povelje. Nadam se da će Olimpijski komitet Rusije upotrebiti sva moguća sredstva da ospori ovu odluku. Biće teško jer sada zaista imamo previše politike u sportu. Ali u isto vreme treba da se borimo i branimo naša legitimna prava Olimpijskog komiteta i naših sportskih saveza. Nadam se da će MOK ipak doneti pravednu odluku, možda ne tako brzo, ali ipak - prihvatiće. Sada su u takvom periodu, siguran sam da će, kada dođu novi lideri, verovatno doći do nove situacije", naglasio je Kolobkov.

image