Sport

Rusi se vraćaju na Paraolimpijske igre 2024. - MOK odredio pod kojim uslovima

Ruski sportisti dobili su pravo da se takmiče na Paraolimpijskim igrama 2024. godine u Parizu u individualnom i neutralnom statusu, objavljeno je u saopštenju Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (MPK)
Rusi se vraćaju na Paraolimpijske igre 2024. - MOK odredio pod kojim uslovimaGetty © Clive Mason / Staff

Odluka je doneta na generalnoj skupštini u Bahreinu u petak, pa to znači da će ruski paraolimpijci moći da se takmiče u Parizu od 28. avgusta do 8. septemra 2024. godine.

"Zbog delimične suspenzije, Ruski paraolimpijski komitet (RPK) gubi sva prava članstva u MPK, ali njegovi sportisti imaju pravo da učestvuju u individualnom i neutralnom statusu na Paraolimpijskim igrama 2024. u Parizu", navodi se u saopštenju.

U novembru 2022, Generalna skupština MPK odlučila je da suspenduje članstvo RPK. U maju, Ruski paraolimpijski komitet je dobio povrat na funkciju preko tribunala i predao svoju ponudu za učešće na Paraolimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Ruskim paraolimpijcima nije bilo dozvoljeno da se takmiče na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, dok su 2018. u Pjongčangu nastupili u neutralnom statusu.

okom 2022. godine, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da ne dozvole ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima zbog situacije u Ukrajini. Timovima iz Rusije i Belorusije je prvobitno bilo dozvoljeno da učestvuju na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, ali je nakon 17 sati MOK promenio svoju odluku i zabranio im učešće na Igrama.

image