Sport

Peskov: Zbog sankcija Rusiji pati ceo olimpijski pokret, nadam se da će razum pobediti

Do Olimpijskih igara u Parizu ostalo je još nešto više od 300 dana, a još nije poznata sudbina ruskih sportista
Peskov: Zbog sankcija Rusiji pati ceo olimpijski pokret, nadam se da će razum pobediti© РИА Новости/Алексей Майшев

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) narušava kompletan pokret sankcijama usmerenim prema ruskim sportistima.

Izvršni komitet MOK-a u martu ove godine preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole da oni Rusi koji ne podržavaju Specijalnu vojnu operaciju učestvuju u takmičenjima kao neutralni sportisti.

U isto vreme, MOK preporučuje da se onim sportistima za koje se pokaže da su povezani sa Oružanim snagama Rusije ili ruskim bezbednosnim agencijama zabrani učešće na takmičenjima.

"Što se tiče svih ovih sankcija Olimpijskog komiteta… Na kraju, sama ideja olimpijzma će patiti od njih, a pati i sada", rekao je Peskov.

"Naravno, čitava ova situacija neće imati pozitivan uticaj na olimpijski pokret, tako da se nadamo da će razum pobediti, da će duh olimpijzma trijumfovati i da ćemo ponovo biti integrisani u olimpijsku porodicu."

Peskov je isticao da bi ruski sportisti trebalo da se takmiče na Igrama u Parizu u neutralnom statusu, ali MOK još nije doneo nikakvu zvaničnu odluku.

U nekim sportovima Rusi su se vratili na međunarodna takmičenja, ali u većini to nije slučaj, zbog čega postoji opasnost po kompletan sport u zemlji.

"Razvoj profesionalnog sporta bez države je nemoguć, elitni sport je neizvodljiv bez države. Naša zemlja čini velike napore da nastavi kontinuitet kada je u pitanju vrhunski sport", dodao je Peskov.

Olimpijske igre na programu su od 26. jula do 11. avgusta sledeće godine.

image