Sport

Prvi čovek MOK-a oštro kritikovao Ukrajinu zbog poziva na bojkot Olimpijskih igara

Sa samog vrha Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) stigla je kritika i snažna poruka ukrajinskim vlastima da i ne razmišljaju o bojkotovanju Igara u Parizu 2024. godine
Prvi čovek MOK-a oštro kritikovao Ukrajinu zbog poziva na bojkot Olimpijskih igaraGetty © Tullio M. Puglia / Stringer

Predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio je da je najavljeni bojkot ukrajinskih sportista besmislen i da ne vodi ničemu.

Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta u martu ove godine preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole da oni Rusi koji ne podržavaju Specijalnu vojnu operaciju učestvuju u takmičenjima kao neutralni sportisti.

U isto vreme, MOK preporučuje da se onim sportistima za koje se pokaže da su povezani sa Oružanim snagama Rusije ili ruskim bezbednosnim agencijama zabrani učešće na takmičenjima.

Zbog takve odluke, vlada Ukrajine zabranila je učešće svojim sportistima na takmičenjima na kojima učestvuju Rusi i Belorusi, što planiraju da urade i za Igre u Parizu.

"Uvek se zalažem da se poštuju ljudska prava i da niko ne bude sankcionisan zato što neko u njegovoj zajednici ili državi pogreši ili uradi nešto loše", počeo je Bah.

"Svi imaju svoja prava, a naša pozicija je takva da želimo da poštujemo prava sportista."

Nemac je istakao da svi koji pokušavaju da nekim protestima u sportu pokušaju da utiču na politička dešavanja, nemaju mnogo uspeha.

"Svi koji pozivaju na bojkot moraju da razumeju da takav potez, sportski bojkot, nema efekta. Obično je samo simboličan, ali ne opravdava njihova očekivanja. Baš suprotno, u većini slučajeva je štetan", dodao je Bah.

image