Sport

MOK još ne poziva Rusiju na Olimpijske igre 2024: Odluku donosimo u dogledno vreme

Za 13 dana, MOK će poslati pozivnice nacionalnim olimpijskim komitetima za Igre u Parizu, ali među njima neće biti pozivnica za Rusiju i Belorusiju. Ipak, konačna odluka o učešću sportista iz dve zemlje još uvek nije doneta
MOK još ne poziva Rusiju na Olimpijske igre 2024: Odluku donosimo u dogledno vreme

Olimpijski komiteti Rusije i Belorusije neće dobiti pozivnice MOK-a za Olimpijske igre 2024. u Parizu 26. jula, navodi se na sajtu te organizacije.

"Međunarodni olimpijski komitet će doneti ovu odluku (o učešću Rusije i Belorusije) na Igrama 2024. i 2026. u dogledno vreme, po sopstvenom nahođenju i bez pozivanja na rezultate prethodnih olimpijskih kvalifikacionih takmičenja. Pozivnice za 203 Nacionalna olimpijska komiteta (NOK) biće poslata 26. jula 2023. Iz ovih razloga, oni neće uključivati NOK Rusije i Belorusije, kao ni NOK Gvatemale, koji ostaje suspendovan", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, MOK je napomenuo da ukrajinska strana želi da ta organizacija potpuno izoluje sve koji imaju ruski i beloruski pasoš.

"Oba stava su suprotna misiji MOK-a i Olimpijske povelje. Ako ove razdvojene političke snage uspeju da odluče koji sportista u kom takmičenju može da se takmiči, onda ćemo završiti sa sportskim nadmetanjima samo između sportista istomišljenika političkih blokova. Ovo je u suprotnosti sa svim sportovima i olimpijskim pokretom", navodi se u saopštenju.

MOK tradicionalno izdaje pozive za učešće na Olimpijskim igrama godinu dana pre početka takmičenja. Olimpijske igre 2024. biće održane od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

U maju su lideri G7 rekli da poštuju nezavisnost sportskih organizacija, ali da istovremeno imaju za cilj da spreče učešće ruskih ili beloruskih sportista na takmičenjima kao predstavnika ovih zemalja. U julu je na ministarskom sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih usvojena posebna deklaracija u kojoj se navodi da zemlje članice organizacije očekuju politički neutralne OI 2024. godine, a učešće sportista iz svih NOK-a na Igrama će postati "simbol jedinstva čovečanstva u svoj njegovoj bogatoj raznolikosti".

image