Sport

Predsednik MOK-a baš želi Ruse na Igrama u Parizu, ali…

U sredu, predsednik Olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, pohvalio je organizatore takmičenja na kojima je dozvoljeno učešće ruskih i beloruskih sportista
Predsednik MOK-a baš želi Ruse na Igrama u Parizu, ali…Getty © Matthew Stockman

Na insistiranje prvog čoveka svetskog olimpijzma, stvari polako idu u pravcu vraćanja Rusa i Belorusa na međunarodna takmičenja i iz MOK-a jasno poručuju da ih žele na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Međutim, kako piše novinar "RIA Novosti" Andrej Simonenko, glavno pitanje ostaje otvoreno, a to je pod kojim uslovima će oni moći da se takmiče?

Međunarodni olimpijski komitet još u martu je izdao preporuke svim relevantnim organizacijama da sportiste iz Rusije i Belorusije treba vratiti na međunarodnu scenu u "neutralnom statusu", ali je konačna odluka odložena i biće doneta otprilike godinu dana pred početak najveće svetske smotre.

"Pratićemo implementaciju naših preporuka", objasnio je Bah razloge odlaganja.

Više od dva meseca kasnije, određeni broj sportova uključio je ponovo "zabranjene" sportiste, pa oni mogu da nastave da se takmiče u streljaštvu, mačevanju, veslanju i kanuu, petoboju, golfu, tenisu, stonom tenisu, streličarstvu, rvanju, skejtbordu, trijatlonu, biciklizmu… U nekim su već počeli, a u nekim od navedenih sportova ih očekuje povratak.

Odreknite se Putina i možete da se takmičite

Što se tiče džudoa i tekvondoa, Rusima je dozvoljen nastup i na svetskim prvenstvima, ali uz određene sankcije.

Tekvondistima Maksimu Hramcovu i Vladislavu Larinu zabranjeno je učešće na Svetskom prvenstvu koje će biti održano od 29. maja do 6. juna u Bakuu.

Njima dvojici nije omogućen status neutralnog sportiste, koji su dobili ostali ruski takmičari (njih 23), a sve zbog činjenice da podržavaju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Svetska tekvondo asocijacija objavila je da je dozvolila određenom broju sportista da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Azerbejdžanu, kao i da njih troje nije dobilo dozvolu. Među njima su olimpijski šampioni, čiji je zahtev odbijen zbog izričite podrške Vladimiru Putinu i specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Slično je bilo i u džudou, pošto osmorica nisu mogla na Svetsko prvenstvo, nakon što je na društvenim mrežama proverena njihova podrška i mišljenje o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Potpuno suprotna slika je u bokserskim ringovima, Rusi mogu da boksuju pod svojom zastavom.
Treba spomenuti da veliku ulogu u tome ima predsednik Međunarodne bokserse asocijacije (IBA) Umar Kremljov, 40-godišnji funkcioner iz grada Serpuhov u blizini Moskve.

Međutim, ima i onih koji asocijacija koje nisu prekinule suspenziju, a svakako najveća među njima je Svetska atletika, na čijem čelu je Sebastijan Kou, koji je rekao da će se Rusi i Belorusi vratiti tek kad budu dobijene "posebne instrukcije".

"One mogu biti izdate tek kada Rusija napusti Ukrajinu", izjavio je Kou jednom prilikom.

U badmintonu, konjičkim sportovima, surfovanju i sportskom penjanju suspenzija ruskim i beloruskim sportistima je produžena do daljeg.

Tomas Bah želi Rusiju u Parizu

I pored toga, kada se govori o učešću na Olimpijskim igrama u prestonici Francuske sledeće godine, ne prednjači pesimizam, uprkos činjenici da gimnastičarske i plivačke federacije (dva od tri bazična sporta) još nisu prihvatile preporuke MOK-a.

Postoje određene discipline u kojima je kvalifikacioni period počeo, ali, u mnogim sportovima, Rusi imaju šansu da overe vizu za Pariz.

Na Generalnoj skupštini Asocijacije međunarodnih federacija Letnjih olimpijskih igara (ASOIF) Bah je podsetio na uspehe ruskih i beloruskih sportista koji učestvuju.

"Svi znaju da ekstremno komplikovani politički problemi nemaju jednostavna rešenja. Samo populisti mogu da ih ponude. Nažalost, vidimo svakoga dana gde nas ta jednostavna rešenja mogu odvesti. Trenutna situacija povlači mnoge izazove, ali su mnogi od vas potvrdili da je moguće implementirati preporuke pod strogim uslovima", rekao je Bah u obraćanju predsednicima federacija.

"Mnoge međunarodne federacije organizuju takmičenja, čak i svetska prvenstva, prateći naše preporuke – i to čine veoma uspešno. Potpuno suprotno, rekao bih, od skeptika koji žele da ubede javnost da je to nemoguće."

Mnogi veliki šampioni će ostati bez učešća na Olimpijskim igrama

Iz njegovih reči može se naslutiti da postoji velika želja da se Rusija vrati tamo gde joj je i mesto, prvo na Olimpijske igre, a onda i na sve ostale turnire. Ruska Federacija, uz Sjedinjene Američke Države i Kinu, najveća je sportska sila u istoriji čovečanstva.

Ipak, još nije poznata njihova tačna sudbina ni kada je takmičenje u Parizu u pitanju.

"Nadam se da će se nešto promeniti, ali ne mislim da će MOK doneti konačnu odluku o učešću Rusa i Belorusa", izjavio je Frančesko Riči Biti, predsednik ASOIF.

"Nadamo se da bi to moglo da se desi u sledećih nekoliko meseci ili u kraćem vremenskom periodu. Možda tada Međunarodni olimpijski komitet bude u boljoj poziciji za konačnu odluku."

Po svemu sudeći, i u slučaju da se, kako je Riči Biti rekao, promene "na terenu" ne dogode, MOK je bliži tome da dozvoli nastup Rusima. Kako je đavo u detaljima, što kaže Simonenko, čak i da aktuelne preporuke ostanu nepromenjene, mnogi vodeći ruski sportisti neće stići do Pariza. Sigurno ne oni koji predstavljaju CSKA i druge sportske organizacije povezane sa agencijama za sprovođenje zakona.

Ruski novinar podseća da je ruski tim već učestvovao na Igrama u neutralnom statusu i čak pristao da iz nepoznatih razloga ne pusti neke od svojih sportista – kao što je bio slučaj Olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu.

Međutim, klupska segregacija je veoma grub i neprihvatljiv parametar za zabranu, u odnosu na ruski olimpijski sport.

Kakav je zvaničan stav Rusije?

Istovremeno, i u Rusiji vodi se unutrašnja borba i debata o tome kako bi se trebalo odnositi prema preporukama MOK-a, a onda i prema ostalim članovima i njihovim stavovima.

Prošle sedmice Ruski olimpijski komitet (ROK) trebalo je da usvoji sopstvene preporuke u vezi sa učešćem na međunarodnim takmičenjima u neutralnom statusu.

Odluka je odložena jer se Izvršni komitet, u ime predsednika Stanislava Pozdnjakova, ograničio na deklaraciju u kojoj postoje teze protiv potpisivanja bilo kakvih dokumenata ili izjava političke prirode.

Pre nego što daju zeleno svetlo ruskim sportistima da putuju na turnire, čelnici komiteta žele da se uvere da oni neće biti primorani da se odreknu svoje zemlje.

image