Sport

Ni sud u Lozani se ne kaje zbog zabrane Rusa: Odluka o suspenziji nije diskriminatorna

Vrhovna instanca svetskog sporta ostaje dosledna – ruski klubovi opravdano su suspendovani iz svih međunarodnih takmičenja
Ni sud u Lozani se ne kaje zbog zabrane Rusa: Odluka o suspenziji nije diskriminatornaGetty © Paolo Bruno / Stringer

Odluka da se ruski klubovi isključe iz takmičenja pod okriljem UEFA nije diskriminatorna, navodi se u obrazloženju Suda za sportsku arbitražu (CAS) koje je objavljeno na zvaničnom sajtu.

U julu 2022. godine, CAS je odbio žalbu Ruske fudbalske unije (RFU), moskovskih klubova CSKA i Dinama, kao Zenita i Sočija, zbog zabrane učešća na međunarodnim takmičenjima Uefe i Fife.

"Komisija smatra da je, u vanrednim i neviđenim okolnostima sa kojima se suočavala Evropska fudbalska unija (UEFA), i kako bi se postigli njeni statutarni ciljevi, odluka na koju je upućena žalba je razumna i neophodna", stoji u saopštenju Suda u Lozani.

"Bilo je neophodno osigurati bezbedno, mirno i uredno odvijanje međunarodnih fudbalskih takmičenja. Odlukom nije prekršen princip političke neutralnosti niti obavezne odredbe švajcarskog zakona, nije bila nesrazmerna niti diskriminatorna, a ujedno je i donesena u okviru diskrecionog prava UEFA."

Zbog rata u Ukrajini, u maju 2022. godine, Izvršni komitet UEFA suspendovao je sve ruske klupske i nacionalne timove sa međunarodnih turnira za sezonu 2022/2023.

image