Sport

RT Balkan analiza: Kakva budućnost očekuje fudbalsku reprezentaciju Rusije?

"Zbornaja" se od početka sukoba u Ukrajini suočava sa ogromnim problemima, od izbacivanja iz organizacija u čijem osnivanju su učestvovali Rusi, poput UEFA i FIFA, do otkazivanja prijateljskih mečeva
RT Balkan analiza: Kakva budućnost očekuje fudbalsku reprezentaciju Rusije?Getty © Dan Mullan / Staff

Iz Rusije nam stiže vest da su čelnici Fudbalskog saveza Kameruna otkazali prijateljski meč, koji je njihova reprezentacija trebalo da odigra 15. juna sa Rusijom.

Ovo nije prvi put da se timu Valerija Karpina otkazuju zakazani mečevi od početka specijalne operacije u Ukrajini, a nema naznaka ni da će se u skorijoj budućnosti nešto promeniti.

Od poslednje zvanične utakmice ruskog nacionalnog tima prošlo je više od godinu i po dana.

Reprezentacija je u novembru 2021. izgubila od Hrvata u odlučujućoj utakmici za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine, a tri meseca kasnije zajedničkom izjavom Svetske fudbalske federacije (FIFA)  i Evropske fudbalske unije (UEFA) zatvoren joj je put ka međunarodnoj sceni, zbog rata u Ukrajini.

Za to vreme, Rusija je uspela da odigra samo pet prijateljskih utakmica. Reprezentacija, koja se u sadašnjim uslovima formira uglavnom od igrača "za budućnost", snage je odmerila sa Kirgistanom (2:1), Tadžikistanom (0:0), Uzbekistanom (0:0), Iranom (1:1) i Irakom (2:1).

U istom periodu, evropske selekcije odigrale su dva do tri puta više utakmica, uključujući Svetsko prvenstvo i Uefinu Ligu nacija.

Moglo je biti još utakmica, ali....

Krajem marta, šef Ruske fudbalske unije (RFU) Aleksandar Djukov rekao je da ta organizacija proučava mogućnost održavanja prijateljskih utakmica sa timovima iz Azije, Afrike i Latinske Amerike. Kamerun je mogao da bude prvi protivnik reprezentacije van Azije, ali su afrički zvaničnici blokirali meč.

Slično, krajem 2022. godine otkazana je utakmica sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine. Planirano je da susret bude organizovan 19. novembra, ali su posle  kritika reprezentativaca Miralema Pjanića i Edina Džeke, kao i funkcionera Fudbalskog saveza BiH, koji predstavljaju bošnjačku stranu, odbili da se sastanu, dok su predstavnici Republike Srpske podržali ideju o igranju.

Licemerje UEFA i FIFA

Ruska fudbalska unija je odbila ponudu iz Azije. Reč je o kupu Fudbalskog saveza Centralne Azije (CAFA), koji uključuje Avganistan, Iran, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Podsetimo, u decembru je postojala ozbiljna inicijativa da Rusija napusti evropski fudbal i preseli se u Aziju. Većanje je trajalo nekoliko sedmica, ali je RFU, neposredno pred Novu godinu, ipak odlučio da ostane deo UEFA.

"Zbornaja komanda" je potom pozvana da učestvuje na turniru koji organizuje Fudbalska asocijacija centralne Azije i koji je na programu od 9. do 21. juna u Biškeku i Taškentu, prestonicama Uzbekistana i Kirgistana. Međutim, Rusi su se pozvali na "organizacione poteškoće".

Odbijanje učešća u CAFA kupu može se protumačiti kao nada Rusije da se što pre vrati u evropski fudbal, pošto bi se pristanak dobro poklopio sa opcijom preseljenja u Aziju. To se nije desilo jer su čelnici UEFA nezvanično molili predstavnike ruskog fudbala da se ne sele u azijsku fudbalsku zajednicu, iako su zvanično sve ruske fudbalske klubove i nacionalne selekcije ekspresno izbacili iz svojih takmičenja zbog dešavanja u Ukrajini.

Logično, mnogi će se zapitati zašto ih onda mole da ne prelaze na azijsko tržište? Odgovor je – zbog finansijske koristi. Rusija je preko svojih državnih firmi godinama unazad ulagala ogroman novac u evropski fudbal.

"Gasprom" je bio glavni sponzor UEFA od 2012. godine, od kada je između ostalog finansirao održavanje Evropskih prvenstava i glavni projekat Evropske kuće fudbala – Ligu šampiona.

Organizacija na čijem čelu je Aleksander Čeferin, u februaru prošle godine je objavila da je zbog dešavanja u Ukrajini raskinula saradnju sa "Gaspromom", zbog čega je izgubila preko 90 miliona evra.

O mogućnosti promene kontinentalne pripadnosti se dugo razgovaralo u ruskoj fudbalskoj zajednici, ali konačna odluka nije doneta.

Čeka se rasplet u Ukrajini, da bi se donosile i sportske odluke. Očekuje se da se po okončanju istog stvari vrate u normalu. Uostalom, čelnici svetskog i evropskog fudbala su toliko puta do sada pokazali da nisu gadljivi na ruski novac.

Da li će početi odliv igrača?

Nedostatak takmičarskih utakmica sasvim jasno šteti reprezentaciji Rusije. Ako se trenutna situacija nastavi, onda će možda cela generacija mladih talentovanih fudbalera formirati tim koji ne zna šta znači učestvovati na međunarodnom turniru.

Sve je veći rizik od odliva mladih fudbalera u inostranstvo, u zemlje gde potencijalno mogu da se probiju u reprezentacije i igraju na Evropskom i Svetskom prvenstvu.

Jedan od igrača koji se pominje u tom kontekstu u ruskim medijima mogao bi da bude i dvadesetogodišnji Jegor Prucev, koji nastupa za Crvenu zvezdu.

Generalni direktor kluba Zvezdan Terzić je u maju rekao da Rus planira da dobije srpski pasoš. Ipak, malo je verovati da bi dobio poziv reprezentacije Srbije.

Pre će biti da su se u Ljutice Bogdana na ovaj potez odlučili da olakšaju sebi administraciju oko međunarodnih putovanja, na kojima Ruse zbog problema sa pasošem prate problemi.

Budućnost reprezentacije Rusije

Situaciju otežava uklanjanje reprezentacije Rusije sa Evropskog prvenstva 2024. godine.

To znači da se zvanične utakmice reprezentacije neće gledati, u najgorem slučaju, više od godinu dana. I ako su sada igrači usred klupske sezone spremni da idu na trening-kampove i utakmice u neobičnim, pa i egzotičnim pravcima, onda niko ne može da zamisli šta će se desiti posle 12+ meseci takve prakse.

Međutim, to ne znači da nacionalni tim Rusije treba da prestane da se okuplja. U nedostatku boljih opcija, svaka utakmica je vredna, čak i u prijateljskom formatu. Uz to, u RFU su sigurni da reprezentacija neće stići do tačke, da neće imati sa kim da igra.

Nedavno su mediji raspravljali o opcijama za mečeve protiv reprezentacija Indonezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine. Prijavljen je još jedan potencijalni rival iz Afrike – reprezentacija Gane.

Ovakvi protivnici, naravno, pomažu da reprezentacija funkcioniše, ali samo značajne promene će je zaista vratiti u život, bilo da je reč o ukidanju sankcija ili prelasku u drugu konfederaciju – azijsku.

image
VV inauguration
banner