Sport

Ukrajinka ređa skandale i za to krivi rat: Sabalenku ne poštujem, a publiku treba da je sramota

Iako ima samo 20 godina, devojka iz Kijeva već je među omraženijim igračicama na VTA turu
Ukrajinka ređa skandale i za to krivi rat: Sabalenku ne poštujem, a publiku treba da je sramota© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk nastavila je da proziva koleginice i kolege iz Rusije i Belorusije i optužuje ih da podržavaju rat.

Kostjukova je u nedelju završila učešće na Rolan Garosu porazom od Arine Sabalenke u prvoj rundi (6:3, 6:2), nakon čega je ponovo odbila da se rukuje na mreži.

Zbog toga je naišla na otpor prisutnih na tribinama, koji su je ispratili snažnim zvižducima.

Dve teniserke nisu se ni fotografisale pre meča, što je običaj na velikim turnirima, a ovo nije prvi put da Marta odbije rukovanje sa nekom ruskom ili beloruskom teniserkom.

"Treba da ih je sramota. Baš bih volela da ih vidim za 10 godina kada rat bude završen. Mislim da se tada neće osećati prijatno zbog ovoga kako su danas postupili", iznervirano je govorila nekada najbolja juniorka na svetu.

Sabalenka je pokušala da spusti loptu na konferenciji za medije.

"Marta nije zaslužila da se tako ophode prema njoj", rekla je i dodala da "niko normalan ne podržava rat".

"O ratnoj situaciji, rekla sam mnogo, mnogo puta: niko na ovom svetu, ruski sportisti ili beloruski sportisti, ne podržavaju rat. Niko. Kako možemo da podržimo rat? Naravno da ne podržavamo rat. Ako bismo na bilo koji način mogli da utičemo na rat, ako bismo mogli da ga zaustavimo, uradili bismo to. Ali, nažalost, to nije u našim rukama."

Međutim, devojci koja je sličan ispad imala i nakon duela sa Viktorijom Azarenkom na Ju-Es openu prošle godine, nije želela da prihvati ruku pomirenja.

"Ona nikada ne kaže da lično ne podržava ovaj rat. Ona, pre svega, treba da priča u svoje ime, a onda da pričamo o svim ostalim sportistima, jer ja lično poznajem tenisere koji podržavaju rat", odbrusila je Ukrajinka.

"Vraćam se u Ukrajinu gde svakog trenutka mogu da poginem od raketnog napada, dronova ili čega već."

Sabalenka će u drugom kolu Rolan Garosa igrati protiv sunarodnice Irine Šimanovič.

image