Sport

Britanska vlada protiv učešća Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama

Vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu vrše pritisak na najveće sponzore Međunarodnog olimpijskog komiteta
Britanska vlada protiv učešća Rusa i Belorusa na Olimpijskim igramaGetty © Paul Gilham / Staff

Britanska vlada je poslala pismo sponzorima Olimpijskih igara, pozivajući ih da izvrše pritisak na Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog predloga da se dozvoli sportistima iz Rusije i Belorusije da se takmiče na Igrama u Parizu sledeće godine, preneli su u subotu britanski mediji.

MOK se suočava sa sve većim pritiscima nakon što je u januaru odredio put za takmičare iz Rusije i Belorusije da se kroz azijske kvalifikacije izbore za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, ali bez obeležja Rusije i Belorusije, preneo je Rojters.

Britanska sekretarka za kulturu Lusi Frejzer uputila je pismo sa britanskim zahtevima izvršnim direktorima 13 najvećih sponzora Olimpijskih igara iz Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući "Koka-kolu", "Samsung" i "Vizu", objašnjavajući zabrinutost vlade.

"Znamo da su sport i politika u Rusiji i Belorusiji u velikoj meri isprepleteni i odlučni smo da režimima u Moskvi i Minsku ne sme biti dozvoljeno da koriste sport u svoje propagandne svrhe. Zato nismo saglasni da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli učestvuju u takmičenjima", napisala je između ostalog Frejzerova.

Ukrajina je zapretila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu ukoliko se budu takmičili ruski i beloruski sportisti.

image