Sport

Poljska želi da isključi Rusiju sa Olimpijskih igara

Iz Poljske najavljuju "ofanzivu" protiv Rusije, ali i ne žele da bojkotuju Olimpijske igre kao što su to najavili Ukrajinci
Poljska želi da isključi Rusiju sa Olimpijskih igaraGetty © Harry How

Predsednik Olimpijskog komiteta Poljske (NOK) Radoslav Pesijevič istakao je da ne razmatra bojkot Olimpijskih igara, već način na koji bi Rusima moglo da se spreči učešće na najvećem sportskom događaju.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je objavio da će Rusi i Belorusi moći da se takmiče u Parizu sledeće godine kao neutralni sportisti, što je prouzrokovalo oprečne reakcije.

Poljska se snažno protivila tome, ali ne koliko i Ukrajina, koja je zabranila svojim sportistima da učestvuju na istim takmičenjima na kojima su Rusi i Belorusi.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da je odluka MOK-a "skandal i izdaja pravog sportskog duha".

U ovoj zemlji postoji snažno mišljenje da bi trebalo bojkotovati Igre u Parizu, ali Pesijevič ne deli takav stav.

"Ne bih davao toliko snažne izjave. Moramo da razmislimo kako da isključimo Ruse i Beloruse sa Olimpijskih igara, a tek onda da donesemo zajedničku odluku sa celokupnom sportskom zajednicom", istakao je predsednik NOK-a.

On ističe da ne bi trebalo razmišljati o bojkotu.

"Morate da pitate sportiste koji će učestvovati i koji su čitav svoj život posvetili da se prvo kvalifikuju, a onda i takmiče na Olimpijskim igrama. Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj naši sportisti neće moći da se nadmeću za medalje, ostvare svoje snove, ali i obraduju sve nas."

"Takve odluke moraju da se donesu hladne glave", dodao je.

Istovremeno, nagovestio je da bi Rusija mogla ozbiljno da profitira od bojkota drugih, konkurentskih zemalja.

"Moramo da razgovaramo sa čelnicima sportskih federacija, sa sportistima takođe, ali Rusija ne sme da bude zadovoljna jer Poljske nema na Olimpijskim igrama. Za mene, prvi cilj je isključenje ruskih i beloruskih sportista sa Igara u Parizu", zaključio je Pesijevič.

image