Sport

Ukrajina popušta bojkot - da li je ovo znak da ruski i beloruski sportisti mogu na OI?

Ukrajina više neće braniti svojim sportistima da se takmiče protiv Rusa koji učestvuju u sportskim događajima kao "neutralni sportisti", što je značajno ublažavanje politike bojkota godinu dana uoči Olimpijskih igara u Parizu
Ukrajina popušta bojkot - da li je ovo znak da ruski i beloruski sportisti mogu na OI?Getty © Paul Gilham

Ukrajinska vlada je objavila dokument u kojem se kaže da će se od sportista zahtevati bojkot ruskih i beloruskih sportista, ukoliko se oni takmiče pod svojim zastavama ili drugim državnim simbolima, odnosno ukoliko su na bilo koji način pružili podršku svojim zemljama, prenosi AP.

Ovakva odluka, godinu dana pred Olimpijske igre u Parizu, mogla bi da olakša put ruskim i beloruskim sportistima do najveće svetske smotre sporta, pošto se sa nestrpljenjem čeka konačna odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta.

MOK se zalaže za to da se Rusima i Belorusima dozvoli da se takmiče kao "neutralni sportisti" bez nacionalnih obeležja u olimpijskim kvalifikacijama.

Upravni organi većine olimpijskih sportova su ili prihvatile preporuku MOK, ili uveliko rade na tome da počnu sa primenom.

MOK preporučuje i zabranu učešća Rusije i Belorusije, kada je reč o timskim sportovima, kao i isključivanje onih sportista koji imaju ugovor sa vojskom ili bezbednosnim strukturama.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, a organizatori se suočavaju sa velikim poteškoćama, pošto je francuska finansijska policija pretresla upravnu zgradu Olimpijskih igara u Parizu, u okviru istrage o korupciji.

image