Rusija

Putin: MOK je politizovan i degradiran, osnovaćemo paralelne strukture u sportu

Lider Rusije održava sastanak sa članovima vlade
Putin: MOK je politizovan i degradiran, osnovaćemo paralelne strukture u sportu© Tanjug/ Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kao rezultat politizacije sporta na globalnom nivou i komercijalizacije Međunarodnog olimpijskog komiteta danas dolazi do degradacije ove organizacije, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade.

On je dalje dodao da smatra da će takvo stanje neizbežno dovesti do formiranja paralelnih struktura u sportu, te da je u takvoj situaciji potrebno stvoriti odgovarajuće uslove za sportiste Ruske Federacije, što bi uključivalo i materijalne stimulanse. 

Prema njegovim rečima, za one sportiste koji se danas nalaze u samom vrhu ruskog sporta potrebno je osmisliti odgovarajuće materijalne nagrade, poput onih koje su se izdvajale za učesnike olimpijada, svetskih i drugih takmičenja. "Za njih je to ozbiljna podrška", pojasnio je Putin.

Podsetimo, izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta u martu ove godine preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole da oni Rusi koji ne podržavaju Specijalnu vojnu operaciju učestvuju u takmičenjima kao neutralni sportisti. U isto vreme, MOK preporučuje da se onim sportistima za koje se pokaže da su povezani sa Oružanim snagama Rusije ili ruskim bezbednosnim agencijama zabrani učešće na takmičenjima. 

Ukrajina istovremeno nastavlja da bojkotuje učešće ruskih sportista na sledećoj Olimpijadi 2024. godine, tvrdeći da je osim Kijeva 35 drugih država spremno da bojkotuje sledeću Olimpijadu u Parizu ukoliko u njoj bude bilo predstavnika RF. 

Današnjem sastanku prisustvuje ministar ekonomskog razvoja Ruske Federacije, guverner Kemerovske oblasti, predsednik Komisije Državnog saveta Ruske Federacije za energetiku i predsednik Republike Komi. Očekuje se da će biti reči o velikom broju tema, a predsednik Rusije na početku sastanka izjavio je i saučešće porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj nesreći u Dagestanu. 

image