Rusija

Novi zakon o ruskom državljanstvu: Bez laži o ruskoj vojsci i podrške zabranjenim NVO

Građani koji imaju rusko državljanstvo, a nisu rođeni u Rusiji, mogu ga izgubiti ukoliko budu širili laži o vojsci i pozivali na narušavanje teritorijalnog integriteta
Novi zakon o ruskom  državljanstvu: Bez laži o ruskoj vojsci i podrške zabranjenim NVOwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin uneo je danas izmene u nacrt zakona o ruskom državljanstvu. Nova pravila ticaće se građana, koji su stekli rusko državljanstvo, a koji nisu rođeni u Ruskoj Federaciji. Oni će moći da izgube državljanstvo zbog širenja laži o ruskoj vojsci, učešća u zabranjenim nevladinim organizacijama i pozivanja na kršenje teritorijalnog integriteta RF. 

Ovaj nacrt zakona prethodno je bio usvojen tokom prvog čitanja početkom aprila ove godine, a sada je proširen za još nekoliko članova. 

"Državljanstvo Ruske Federacije prestaje ... ako je državljanin Ruske Federacije koji ga je tokom života stekao ... izvršio radnje koje predstavljaju pretnju za bezbednost Ruske Federacije ... bez obzira na to kada je to bilo učinjeno ili kada se za to saznalo", navodi se u amandmanu.

U isto vreme, Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije baviće se procenom toga da li je neko počinio krivično delo ili ne. Dokument koji je stigao u Državnu dumu Rusije daje šira ovlašćenja predsedniku da samostalno odredi kategorije lica koja ispunjavaju uslove za dobijanje državljanstva pojednostavljenim putem.

Prvobitni nacrt zakona od aprila ove godine predviđao je lišavanje državljanstva u slučaju teških krivičnih dela protiv države, terorističke aktivnosti, trgovine drogom i falsifikovanja isprava.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 4. marta zakon kojim se kažnjavaju širenje laži, diskreditacija ruskih oružanih snaga i pozivi na antiruske sankcije. Zakon je usvojila Državna duma, a ranije tog dana odobrio ga je Savet Federacije.

Namerno širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, prema ovom zakonu, podrazumeva novčanu kaznu u iznosu od 700 hiljada (oko 11 100 evra) do 1,5 miliona rubalja (približno 23 880 evra), odnosno u visini prihoda osuđenog za period do 18 meseci. Predviđena je i kazna do tri godine zatvora.

image