Rusija

Šojgu u zoni SVO: Oružane snage Ukrajine su u škripcu (VIDEO)

Neprijatelj je u panici, dok ruska vojska zna sve prilaze, prolaze i izlaze, rekao je ruski ministar odbrane tokom posete komandnom mestu ruske trupe "Vostok"
Šojgu u zoni SVO: Oružane snage Ukrajine su u škripcu (VIDEO)© TANJUG/Russian Defense Ministry Press Service

Trenutna situacija sugeriše da ukrajinske trupe imaju sve manje opcija, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom posete komandnom mestu ruske trupe "Vostok" na južnodonjeckom pravcu u zoni Specijalne vojne operacije.

Kako je istakao, u Oružanim snagama Rusije pojavili su se protivvazdušni raketni sistemi koji su za pet dana oborili 24 ukrajinska aviona.

"Trenutna situacija govori da neprijatelj ima sve manje mogućnosti. A njih je sve manje zahvaljujući isključivo borbenom radu ruske vojske. Za to nemate samo našu zahvalnost, već i visoka državna priznanja. Čestitam vam! Želim vam zdravlje i da se živi vratite kući. To je glavna želja", kazao je Šojgu u razgovoru sa vojnicima grupe "Vostok".

Kako je Šojgu dodao, poslednje tri do četiri nedelje mnogo Ukrajinaca je zarobljeno ili dobrovoljno predato, što govori o lošem psihičkom stanju u jedinicama Oružanih snaga Ukrajine.

Govoreći o situaciji u celini, ministar je rekao da je "neprijatelj u panici", a da ruska vojska zna "sve prilaze, prolaze i izlaze".

Ministar odbrane je uručio i medalje Zlatne zvezde Heroja Rusije komandantima brigada marinaca Pacifičke i Crnomorske flote – pukovnicima Mihailu Gudkovu i Olegu Vlasovu.

Šojgu je takođe proverio spremnost grupe za dejstvo u zimskom periodu.

"Ministar je saslušao izveštaje komandanta grupe i starešina štaba o trenutnoj situaciji i izvršenju borbenih zadataka ruskih trupa na glavnim taktičkim pravcima", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Komandant grupe "Vostok", general-potpukovnik Andrej Kuzmenko, izvestio je Šojgua o ispunjenju njegovih naređenja da formira redovne jedinice za upotrebu bespilotnih letelica, popuni ih obučenim specijalistima, a takođe obezbedi svim jedinicama udarne i izviđačke bespilotne sisteme, uključujući FPV dronove.

Kuzmenko je govorio i o posebnostima taktike jurišnih trupa pri izvršavanju borbenih zadataka zauzimanja uporišta Oružanih snaga Ukrajine u saradnji sa izviđačko-vatrenim kompleksima.

 

image