Rusija

Kremlj: Ne zabrinjava nas nuklearni arsenal Kine

Peking se suočava sa ozbiljnim bezbednosnim rizicima i ima pravo da osigura svoju bezbednost, kaže portparol Kremlja
Kremlj: Ne zabrinjava nas nuklearni arsenal Kine© Envato.elements.com

Ne zabrinjava nas to što Kina povećava svoj nuklearni arsenal, jer su odnosi Rusije i Kine na visokom nivou, kaže danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Peskov dodaje da se Peking odlučio na takav korak zbog sve kompleksnije situacije u svom regionu. Kina ima pravo da osigura svoju bezbednost u trenutku kada se suočava sa ozbiljnim bezbednosnim rizicima, ističe on. 

Tako je portparol Kremlja odgovorio na pitanje novinara da li to što je Peking povećao broj nuklearnih bojevih glava s 290 na 500 zabrinjava Moskvu. 

Redovno se suočavamo sa rusofobnim izjavama

Peskov se, takođe, osvrnuo i na poslednje medijske natpise o situaciji oko gasovoda "Baltikonektor", na kojem je ranije ovog meseca došlo do oštećenja.

Kako kaže, "Rusiju niko nije optužio", ali se jesu mogli čuti neki razgovori o tome šta će biti ukoliko se utvrdi da iza incidenta stoji Rusija.

"Sa takvim rusofobnim izjavama suočavamo se redovno", dodaje Peskov.

Podsetimo, 8. oktobra ove godine došlo je do problema sa gasovodom "Baltikonektor" između Estonije i Finske, zbog čega su dve zemlje obustavile transport gasa. Finska je pronašla mesto na kojem je došlo do problema, odnosno, curenja gasa i to u svojim teritorijalnim vodama. Prema poslednjim podacima finske policije, problem je najverovatnije izazvalo sidro jednog kineskog broda, koje se vuklo po morskom dnu, te je tako ona verzija, prema kojoj je za incident možda kriva ruska strana, prestala da bude jedna od glavnih.

"Baltikonektor" je, inače, pušten u promet 2019. godine. Dugačak je oko 80 kilometara. 

image