Rusija

Poletele balističke rakete: Pod rukovodstvom Putina izvedena obuka nuklearnog odvraćanja (VIDEO)

U sprovođenju obuke korišćena interkontinentalna balistička raketa "Jars"
Poletele balističke rakete: Pod rukovodstvom Putina izvedena obuka nuklearnog odvraćanja (VIDEO)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izvestio je ruskog predsednika Vladimira Putina o sprovođenju obuke strateškog odvraćanja u kojoj je učestvovao ruski mobilni strateški raketni kompleks "Jars", nuklearna podmornica i dva strateška nosača raketa.

Tokom obuke izvršena su praktična lansiranja balističkih i krstarećih raketa, saopštio je Kremlj. Interkontinentalna balistička raketa "Jars" lansirana je sa kosmodroma Pleseck prema poligonu na Kamčatki.

Oružane snage Rusije proverile su stepen obučenosti i spremnosti organa vojnog komandovanja, kao i radne veštine operativnog osoblja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pratio je tok obuke snaga strateškog odvraćanja putem video linka.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu napomenuo je da su ruske snage uvežbavale masivan nuklearni napad kao odgovor na neprijateljski nuklearni udar.

U obuku su bili uključeni i avioni dugog dometa Tu-95MS, koji su lansirali krstareće rakete iz vazduha. Praktična lansiranja su kontrolisana iz Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

Test je takođe imao za cilj da proceni spremnost vojnog rukovodstva i njegovu sposobnost da komanduje strateškim nuklearnim snagama, saopštio je Kremlj. 

image