Rusija

Putin: Zapad koristi i bliskoistočni sukob da udari po Rusiji

Na Zapadu potpiruju islamofobiju, rusofobiju, samo kako bi isprovocirali nove konflikte, kako bi zavadili, a onda vladali, kaže predsednik Rusije
Putin: Zapad koristi i bliskoistočni sukob da udari po Rusiji© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin dešavanja na Bliskom istoku, to jest sukob Izraela i Hamasa, nazvao je humanitarnom katastrofom.

On je, takođe, izjavio saučešće porodicama Izraelaca i građana drugih zemalja čiji su najmiliji poginuli prilikom napada 7. oktobra.

Putin je naglasio da Rusija sa zebnjom i bolom u srcu prati situaciju u Svetoj zemlji.

"Mi sa zabrinutošću i bolom u srcu pratimo tragičnu situaciju u Svetoj zemlji koja ima sakralni značaj za hrišćane, muslimane, Jevreje – za sledbenike najvećih svetskih tradicionalnih religija. Novi talas palestinsko-izraelskog sukoba već je odneo hiljade života", napomenuo je Putin.

"Ruska pozicija je svima jasna, što se tiče palestinsko-izraelskog konflikta. Naša pozicija se zasniva na osnivanju dve nezavisne države - Palestine i Izraela , kao što je i odlučeno dogovorima u okviru Ujedinjenih nacija. Vidimo da postoje tendencije da neke zemlje potpiruju sukob još više i da se on proširi i dalje od tog prostora, čak i od celog Bliskog istoka", rekao je Putin na sastanku sa liderima verskih organizacija u Rusiji.

Kako je dodao, na Zapadu vide kako proces formiranja multipolarnog svetskog poretka uzima maha i zato, da bi obuzdali razvoj nezavisnih, suverenih zemalja i podelili svetsku većinu, koriste islamofobiju, antisemitizam i rusofobiju, kako bi isprovocirali nove konflikte, kako bi zavadili, a onda vladali", dodao je predsednik Rusije.

Putin je kazao da krvoproliće i nasilje mora da prestane, jer bi posledice krize mogle da budu razorne i prošire se daleko van granica Bliskog istoka.

"Naravno, snagama koje vode takvu politiku ili pokušavaju da je vode odgovara da epidemija nasilja i mržnje zahvati ne samo Bliski istok, nego i druge regione kako bi se na teritoriji Evroazije razbuktala stara i pojavila nova žarišta. Njima je potrebno da bliskoistočni i bilo koji drugi verski i nacionalni sukobi budu direktno ili indirektno povezani sa Rusijom ili da udaraju po našoj zemlji, našem društvu. Zbog toga će koristiti i laž i provokacije i spoljne i unutrašnje razloge kako bi oslabili, podelili naše društvo", ocenio je Putin.

Takođe je kazao da u Rusiji vide pokušaje nekih snaga da izazovu dalju eskalaciju, da u sukob na Bliskom istoku uvuku što više drugih zemalja i naroda, koristeći ih za svoje sebične interese, i da pokrenu talas haosa i međusobne mržnje, ne samo u tom regionu, nego i van njega. Da bi to postigli, pokušavaju da igraju na kartu nacionalnih i verskih osećanja miliona ljudi.

"Takva politika se već dugo realizuje, mnogo pre sadašnje krize – muslimane okreću protiv Jevreja, pozivaju na rat protiv nevernika, šiite sukobljavaju sa sunitim, pravoslavce sa katolicima. U Evropi zatvaraju oči na bogohuljenje i vandalizam protiv muslimanskih svetinja. U nekoliko zemalja već otvoreno na zvaničnom nivou slave nacističke zločince i antisemite na čijim je rukama krv žrtava Holokausta. U Ukrajini idu ka zabrani kanonske pravoslavne crkve, ka produbljivanju crkvenog raskola", konstatovao je Putin.

Kako je zaključio, cilj takvih postupaka je da se uveća nestabilnost u celom svetu, da se unese podela među kulture, narode, svetske religije, da se izazove sukob civilizacija.

On je, govoreći o idejama novog svetskog poretka izraženim na Zapadu, rekao da je suština i dalje ista – "licemerje, dvostruki standardi, pretenzija na isključivost".

"Iako se govori o nekakvom novom svetskom poretku, suština je ista - licemerje, dvostruki standardi, pretenzija na isključivost, globalnu dominaciju i očuvanje suštinski neokolonijalnog sistema", kazao je Putin.

image