Rusija

Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu u SB UN

Nacrt rezolucije za Bliski istok koju su podnele SAD je potpuno politizovan, cilj joj je da ojača politički uticaj Vašingtona u regionu, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja
Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu u SB UN© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Rusija i Kina stavile su veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju SAD o situaciji oko Izraela i Pojasa Gaze. Za dokument je glasalo 10 zemalja, protiv su bile Ruska Federacija, Kina i UAE, dok su uzdržane bile dve zemlje.

Nacrt rezolucije za Bliski istok koju su podnele SAD je potpuno politizovan, cilj joj je da ojača politički uticaj Vašingtona u regionu, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilije Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.

"SAD pokušavaju da proguraju neki novi projekat, pun politizovanih i krajnje neprikladnih odredbi. Posebno bih želeo da napomenem da nije bilo normalnog konsultativnog procesa o tome u Savetu bezbednosti. Autori su ignorisali skoro sve primedbe delegacija na njihov nacrt", objasnio je Nebenzja.

Kako je istakao, SAD faktički daju "zeleno svetlo" za eskalaciju sukoba.

"Ne vidimo smisla da se podrži dokument koji ima samo jednu svrhu – služenje geopolitičkim interesima jedne od članica Saveta bezbednosti UN, koja ne samo da nije u stanju da zaustavi eskalaciju na Bliskom istoku, već zapravo daje zeleno svetlo", rekao je on.

Kako je istakao ruski diplomata, usvajanje rezolucije bi diskreditovalo Savet bezbednosti UN.

Nacrt američke rezolucije sadrži osudu napada radikalnog palestinskog pokreta Hamas na Izrael, poziv na oslobađanje talaca i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava. Ne poziva se na prekid vatre, ali se priznaje pravo država na samoodbranu.

image