Svet

Simor Herš: U napadu na Izrael nije učestvovao samo Hamas; Netanijahu spreman da žrtvuje taoce?

Dok Hamas drži taoce, a Izrael nastavlja da bombarduje Pojas Gaze, brojna pitanja ostaju bez odgovora
Simor Herš: U napadu na Izrael nije učestvovao samo Hamas; Netanijahu spreman da žrtvuje taoce?www.globallookpress.com © Fady Adwan/ZUMAPRESS.com

Napad Hamasa na Izrael 7. oktobra ostavio je mnoga pitanja bez odgovora. 

Zašto nije bilo izraelskih vojnika da čuvaju kibuce? Zašto je Hamas baš tada pokrenuo operaciju koja je "ponizila" Izrael? Šta je sa izveštajima da je Izrael, na podsticaj Benjamina Netanijahua, finansirao Hamas, preko sredstava, koje je obezbedio Katar, u uverenju da će jak Hamas sprečiti da se postigne dogovor o dve države, koji su neki u Vašingtonu dugo tražili, pita američki novinar Simor Herš.

Pozivajući se na bezbednosne izvore, Herš piše da je prvobitni plan Hamasa bio da otmu nekoliko izraelskih vojnika koje bi iskoristili za zamenu, ali da se onda operacija "otela kontroli" i da su i građani Pojasa Gaze učestvovali u haosu tog prvog dana preplavivši srušene kapije i ograde na kojima nije bilo izraelskih vojnika da ih spreče.

Pregovori o oslobađanju 200 talaca iz zarobljeništva u Pojasu Gaze sada su otežani zbog činjenice da ih drži ne samo Hamas, već i druge palestinske grupe, navodi Herš.

"Ozbiljne poteškoće, o kojima se nije javno govorilo od napada 7. oktobra, jesu te što (vojno krilo Hamasa) 'Brigade Izedina el Kasama' nisu bile jedine koje su napadale i uzimale taoce", napisao je on u svom blogu na "Sabsteku".

"Znamo da je Brigada mučenika Al-Aksa učestvovala", rekao je Heršu neimenovani američki zvaničnik o koaliciji palestinskih oružanih grupa koju su Sjedinjene Države, Izrael, Evropska unija i niz drugih zemalja širom sveta proglasile terorističkom organizacijom a koja se prvobitno pozicionirala kao paravojno krilo Fataha. Hamas su SAD i EU proglasile za terorističku grupu.

Pozivajući se na izvore, Herš navodi i da izraelsko rukovodstvo sada razmatra da poplavi široki sistem tunela Hamasa pre nego što tamo pošalje svoje trupe i tako "otpiše taoce".

"Dobro obavešten američki zvaničnik mi je rekao da je poznato da izraelsko rukovodstvo razmatra poplavu Hamasovog ogromnog sistema tunela pre nego što pošalje svoje trupe, od kojih su mnogi imali samo nekoliko nedelja obuke u manevrima i koordinaciji potrebnim za invaziju. Takav čin bi mogao da znači da je Izrael bio spreman da otpiše taoce koji su još uvek u opasnosti", naveo je Herš.

Još jedan cilj Hamasa, navodi Herš pozivajući se na svoje izvore, bio je da "uguši tekuće pregovore o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela".

Šta god da je istina, izraelska javnost je kao nikada ranije uznemirena pitanjima o sposobnosti izraelske vlade da zaštiti svoje građane. Zauzvrat, oni su podvrgnuti galami i ratobornosti njihovog premijera koji je, za razliku od svojih visokih generala i šefa Šin Beta, izraelske agencije za unutrašnju bezbednost, do sada odbijao da javno preuzme odgovornost za vojne i obaveštajne neuspehe 7. oktobra, zaključuje Herš.

image