Svet

Herš: Netanijahu želi da zbriše Hamas, niko neće preživeti

Prema izraelskim planovima, ne bi bilo potrebe za masovnom kopnenom invazijom, ali američki zvaničnik navodi da će izraelske trupe biti potrebne za lov na pripadnike Hamasa koji odluče da se predaju. Naređenje će, rekao je zvaničnik, biti "ubiti po viđenju", a predaja ne bi bila opcija
Herš: Netanijahu želi da zbriše Hamas, niko neće preživeti© TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Bela kuća i CIA ponovo su u sukobu zbog činjenica na terenu, kao i tokom gubitničkog rata Ukrajine sa Rusijom, nakon što je predsednik Džozef Bajden iznenada odlučio da ponovo odleti u Izrael, navodno na zahtev Benjamina Netanijahua, tvrdi američki novinar Simor Herš.

Bajden je pokazao da će, kako je rekao, "čuvati leđa" Izraelu premestivši dve američke borbene trupe u region, zajedno sa hiljadama američkih vojnika. Bilo bi bolje da je uradio ono što je Amerika često radila - da je najavio da će njegova administracija započeti vazdušni transport vode i hrane za stotine hiljada građana Gaze kojima je Izrael naredio da se presele na jug i koji su poslati na granicu sa Egiptom koja, kao što su Netanijahu i njegove kolege morali da znaju, neće biti otvorena, navodi američki novinar.

Do Bajdenovog puta dolazi u trenutku međunarodnog besa zbog stotina mrtvih nakon što je najvažnija bolnica u gradu Gaza uništena, izraelskom bombom ili zalutalom raketom koju je lansirao Islamski džihad. Američki predsednik je rekao da prvenstveno prenosi poruku uzdržanosti. Ako je tako, kaže Herš, predsednik je bio potpuno neupućen u izraelske namere.

U intervjuu za "60 minuta", Bajden je upitan da li je vreme za prekid vatre u Gazi. On je ignorisao pitanje i rekao da Izraelci "moraju da krenu na Hamas".

"Hamas je gomila kukavica. Postavili su štabove tamo gde su civili i zgrade i slično, ali Izraelci će učiniti sve što je u njihovoj moći da izbegnu ubijanje nevinih civila", naveo je Bajden.

Rekao je da razgovara o mogućnosti bezbedne zone - humanitarnog koridora - za stanovnike grada Gaze koji su pobegli nakon upozorenja da Izrael namerava da uništi sve u gradu. Upitan da li Hamas mora da bude potpuno eliminisan, Bajden je odgovorio "da" i dodao da "treba da postoji put do palestinske države".

Palestinska država nije na dnevnom redu Izraela

U Vašingtonu postoje obaveštajni analitičari koji procenjuju da Netanijahu, koji se pojavljuje kao moćna figura u novoj izraelskoj vladi jedinstva, nema nameru da dozvoli da bilo koji član Hamasa preživi, navodi Herš.

Oni tvrde da izraelskog premijera nije briga za nevolje stanovnika grada Gaze koji su pobegli na jug prema Egiptu i sada se nalaze bez hrane i vode, suočeni sa realnošću da ekonomski pogođeni Egipat nema interesa da otvori granicu za milion ili više izbeglica kojima su potrebni hrana, smeštaj i medicinska nega.

"Rekli su mi da Netanijahuov stav, kako su procenili analitičari obaveštajnih službi, predstavlja odlučnost 'da se zbriše Hamas'. Jedan upućeni zvaničnik mi je rekao da je 'grad Gaza u procesu pretvaranja u Hirošimu bez upotrebe nuklearnog oružja'. U nekom trenutku, rekao je on, bombe američke proizvodnje u izraelskom arsenalu, uključujući one poznate kao 'razbijači bunkera', mogu da budu naciljane na sisteme podzemnih tunela gde je Hamas proizvodio oružje i planirao užasne napade u južnom Izraelu", prenosi Herš.

Dodaje da je svakodnevno izraelsko bombardovanje grada Gaze navelo mnoge na Bliskom istoku i u Evropi da zaključe da je izraelska bomba pogodila bolnicu u gradu Gazi.

Prema izraelskim planovima, ne bi bilo potrebe za masovnom kopnenom invazijom, ali američki zvaničnik navodi da će izraelske trupe biti potrebne za podzemni lov na pripadnike Hamasa koji odluče da se predaju. Naređenje će, rekao je zvaničnik, biti "ubiti po viđenju", a predaja neće biti opcija.

Američki zvaničnik je dodao da bi vojnike Hamasa, koji bi izašli iz tunela u potrazi za hranom, Izraelci videli kao "izgladnele pacove koje će dočekati otrovana hrana". 

Partija šaha u kojoj je Hamas bio pion

Po mišljenju američkih obaveštajaca, napad Hamasa je propao u svakom pogledu. Hamas je bio uveren da će uspeh njihovog napada, koji je planiran tokom dve godine, okupiti arapski svet u borbi za njihovu stvar. Mislili su da će ih Hezbolah i PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) na Zapadnoj obali podržati.

Američka procena je, prenosi Herš, da je rukovodstvo Hamasa počelo da planira napad pre dve godine i da je "sada bio pravi trenutak". Zvaničnik je objasnio da se rukovodstvo Hamasa "apsolutno plaši" da će tekući pregovori Izraela i Saudijske Arabije dovesti do dalje izolacije grupa koje se suprotstavljaju Izraelu.

Arapski naučnik Huan Kol, profesor istorije na Univerzitetu u Mičigenu, nedavno je objavio esej u "Telegrafu" u kojem se detaljno opisuju četiri načina na koje je Hamasov napad prekršio islamski zakon: Hamas je ubijao nevine, uključujući žene i decu; uništio je grad; nije dao fer upozorenje; a civile je uzimao za taoce. Kol je citirao proroka Muhameda: "Ne ubijajte slabe, starce, malu decu ili žene".

Slične reakcije su bile i iz Hezbolaha i u Damasku, dodaje Herš. Uprkos strahovima Zapada, nema znakova da je ustanak Hamasa poslužio kao inspiracija izraelskim neprijateljima.

"U velikoj igri, bila je to partija šaha u kojoj je Hamas bio pion", rekao je američki zvaničnik Heršu. 

On je dodao da je Netanijahuov plan zahtevao od izraelske vojske da ubije sve pripadnike Hamasa koje nađu, uništi sistem tunela - možda koristeći bombe američke proizvodnje koje mogu da prodru na desetine metara ispod zemlje pre nego što eksplodiraju - a zatim zabarikadiraju ono što je nekada bilo grad Gaza. Izraelski vojnici bi dobili zadatak da idu blok po blok u uništenom gradu, da traže preostale pripadnike Hamasa i da vode računa da nijedan od njih ne pobegne.

Zašto je Bajden bio u Izraelu?

Poslednjih dana, Bajdenova administracija je, u znak podrške Izraelu, u regionu rasporedila dve američke grupe nosača aviona, sa eskadrilama borbenih aviona F-15, F-16 i A-10, više od 10.000 pripadnika mornarice i 2.000 marinaca.

Sve američke službe se bave time, ali Izrael ne želi američko osoblje, tvrdi američki zvaničnik.

"Danas nema boljih pilota od onih u izraelskim vazduhoplovnim snagama. Bibi to drži pod kontrolom i nijedan Izraelac neće brinuti za sudbinu građana Gaze", kaže zvaničnik.

Dakle, zašto je Bajden tamo? Da li bi jedan od razloga za njegov iznenadni put mogao da bude skidanje rata u Ukrajini sa naslovnih strana?

image