Rusija

Lavrov: Rusija prinuđena da uzvrati na američko nuklearno naoružanje u Evropi

Pred našim očima se formira pravedniji svet, ali ne u korist istorijskog Zapada, rekao je šef ruske diplomatije na konferenciji "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" u Minsku
Lavrov: Rusija prinuđena da uzvrati na američko nuklearno naoružanje u Evropi© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service telegram channel via AP

Međunarodni odnosi prolaze kroz nove epohalne tektonske promene, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji "Evroazijska bezbednost: realnost i perspektive u svetu koji se menja" u Minsku.

"Pred našim očima se formira pravedniji svet u čijem centru je pravo naroda da samostalno određuju svoj razvoj. Geopolitička situacija se menja, ali ne u korist istorijskog Zapada", kaže Lavrov, te u tom kontekstu dodaje da BRIKS nastavlja da se širi, dok se u isto vreme pojavljuju novi svetski centri.

Napori Rusije i drugih zemalja da izgrade pravedniji svet zasnovan na jednakosti nailaze na veliko protivljenje zapadnih država, koje pokušavaju da očuvaju dominantan položaj na međunarodnoj sceni. Oni nastavljaju da propagiraju poredak zasnovan na njihovim pravilima, ističe Lavrov.

Kako navodi, NATO države su izazvale ozbiljnu bezbednosnu krizu u Evropu, a kao primer za to ministar spoljnih poslova Rusije naveo je bombardovanje SR Jugoslavije i otimanje Kosova i Metohije, ali i situaciju u Ukrajini.

Bez podrške SAD Ukrajina ne bi smela da se suprotstavi Rusiji. Ukrajina se ne bi usudila da započne ono što je započeto, objasnio je on.

O nuklearnom naoružanju

Rusija je prinuđena da pribegne kompenzacionim merama kao odgovor na raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Evropi, rekao je Lavrov.

"Rukama Zapada u Evropi je uništen sistem poverenja i kontrole naoružanja. Dovoljno je pomenuti izlazak SAD iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, zabrani raketa srednjeg i malog dometa, o otvorenom nebu. Povećani strateški rizici nastaju kao posledica raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u nizu evropskih država i realizacije tzv. zajedničkih nuklearnih misija", rekao je Lavrov.

Istinske namere zapadnih političara najbolje su pokazane kada su Amerikanci rekli - ne - predlozima Rusije koji se tiču Ukrajine u okviru SB UN. "Nisu čak ni hteli da sa nama ozbiljno porazgovaraju", podseća Lavrov.

SAD i njihovi saveznici žele da izazovu nestabilnost i u azijsko-pacifičkom regionu, upozorava on.

"Namerno se radi na eskalaciji situacije oko Tajvana. Radi se na propagiranju inicijativa koja imaju za cilj izolaciju Rusije i suzbijanje Kine", a u poslednje vreme SAD pokušavaju da prošire svoj negativan uticaj i na centralnu Aziju, Kavkaz.

Kao rezultat njihovog protivljenja sprovođenju u delo odluka SB UN došlo je i do katastrofalne situacije na Bliskom istoku, komentariše Lavrov. 

Rusija poziva na momentalni prekid vatre i formiranje palestinske države, koja je Palestincima obećana pre skoro 75 godina, podseća ruski ministar.

Lavrov je, takođe, poručio da je bitno da se sve diskusije zasnivaju na međunarodnom pravu. Jasno je i da, kako kaže, arhitektura takozvane nedeljive evropske bezbednosti treba da se odnosi na "bukvalno sve zemlje"."Razgovor mora biti pošten i usmeren na postizanje konkretnih rezultata", a ne da se u njemu koriste nekakve fraze iza kojih se krije želja da se nastavi sa propagiranjem egoistične politike pojedinih država, rekao je on.

Rusija je, kako kaže, uvek zainteresovana za konstruktivan dijalog, ali pošto su danas skoro sve zapadne zemlje u potpunosti potčinjene SAD, Moskva ne vidi smisao razgovora sa njima. Ako naši zapadni partneri smognu snage da se bore za svoju nacionalnu politiku i da odustanu od kolonijalne politike razgovaraćemo sa njima, zaključio je. 

Lavrov se, takođe, osvrnuo i na to što je danas u Minsku i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. To, kako ocenjuje, pokazuje da Budimpešta shvata važnost dijaloga i korist koju može imati od saradnje sa državama Evroazije. 

image