Rusija

Rusko-kineska trgovina blizu novog carinskog rekorda

Dve zemlje trebalo bi da ostvare promet od 220 milijardi dolara
Rusko-kineska trgovina blizu novog carinskog rekorda© VCG/VCG via Getty Images

Trgovinski promet između Rusije i Kine ove godine bi trebalo da dostigne 220 milijardi dolara, izjavio je u sredu vršilac dužnosti šefa ruske Federalne carinske službe Ruslan Davidov.

U periodu od januara do septembra, trgovinski promet je skočio za 27 odsto ili 35 milijardi dolara na godišnjem nivou, pri čemu je Kina dala najveći doprinos ukupnom povećanju trgovine na ruskom Dalekom istoku, rekao je Davidov.

"Ako se trenutni trendovi nastave, zajednički promet bi do kraja godine mogao dostići 220 milijardi dolara", predviđa on.

Prošle godine je trgovina između Moskve i Pekinga dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na 2021, pošto su zapadne sankcije zbog Ukrajine primorale Rusiju da preusmeri svoje trgovinske tokove na istok.

Federalna carinska služba nastoji da pojednostavi carinske procedure kako bi ubrzala isporuku robe i olakšala dalji rast trgovine, dodao je Davidov.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije više od jedne decenije, snabdevajući naciju automobilima, mašinama, elektronskom robom i drugim proizvodima. Rusija Kini uglavnom isporučuje sirovu naftu i druga fosilna goriva.

image