Rusija

Ruski premijer sa kineskim kolegom: Naša vizija je stvaranje jednog velikog evroazijskog prostora

Više od 90 odsto transakcija između dve zemlje danas se odvija u nacionalnim valutama, a trgovinski promet dostigao je nov rekord prošle godine
Ruski premijer sa kineskim kolegom: Naša vizija je stvaranje jednog velikog evroazijskog prostora© Telegram/Правительство России

Odnosi Rusije i Kine dostigli su nivo koji je bez presedana, ocenio je danas ruski premijer Mihail Mišustin u razgovoru sa kolegom iz Kine, premijerom Državnog saveta Li Cjanom.

Saradnja Moskve i Pekinga, kako kaže, i pored toga nastavlja da jača, a radi se i na povezivanju kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" sa idejama koje Moskva ima u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza.

"Naša vizija je stvaranje jednog velikog evroazijskog prostora", rekao je Mišustin. 

Govoreći o saradnji Rusije i Kine, on je istakao da ove odnose karakterišu jednakost, međusobno poštovanje, ali i to što i Moskva i Peking podržavaju jedni druge u odbrani iskonskih interesa. Zajedno radimo i na izgradnji multipolarnog sveta, poručio je premijer Rusije. 

Kako je dalje naveo, više od 90 odsto transakcija između dve zemlje danas se odvija u nacionalnim valutama. Prošle godine trgovinski promet dostigao je nov rekord, a u periodu od januara do septembra ove godine on je porastao za još 27 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, do 16 biliona rubalja.

"Jačamo saradnju i u sferi energetike", kaže Mišustin. "Povećavamo izvoz ruske nafte i prirodnog gasa, uglja, električne energije u Kinu. Jačamo saradnju i u industriji, pripremamo nove zajedničke projekte. Radimo na razvoju transportno-logističkih ruta. Povećava se izvoz i ruskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu. U periodu od januara do avgusta porastao skoro dva puta, do 500 milijardi rubalja. Sarađujemo i u sferi kulture, sporta", rekao je ruski premijer. 

Li Cjan sa svoje strane potvrdio je da su odnosi dve zemlje na jako visokom nivou.

Kako kaže, zahvaljujući strateškom rukovodstvu ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga odnosi Rusije i Kine puni su međusobnog poverenja. 

"Prošle nedelje u Pekingu naši lideri održali su veoma korisne pregovore". Tada su odredili smernice za dalji razvoj rusko-kineske saradnje, a to je "novi početak naših odnosa", dodao je on.

"Nastavićemo da produbljujemo našu saradnju u svim oblastima" na osnovu sporazuma koje su potpisali naši lideri, poručio je još Li Cjan. 

Sastanak dvojice političara inače je održan u Biškeku, glavnom gradu Kirgizije. Premijer Rusije zamolio je kineskog kolegu da prenese pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina lideru Kine Si Đinpingu. 

image