Rusija

Moskva o napadu na Kursku nuklearku: Ukrajinski dron završio u skladištu nuklearnog otpada

Napadom kijevski režim stavio je sebe u isti red sa najgnusnijim terorističkim organizacijama, a posebno zabrinjava što ovaj zločin ne bi mogao da bude izvršen bez dozvole zapadnih rukovodilaca, upozorava portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Moskva o napadu na Kursku nuklearku: Ukrajinski dron završio u skladištu nuklearnog otpadawww.globallookpress.com © Concern Rosenergoatom

Jedan od ukrajinskih dronova zabio se u zid skladišta nuklearnog otpada Kurske nuklearke i oštetio njegove zidove, dok su se druga dva drona srušila na kompleks administrativnih zgrada nuklearke, izvestilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova o jučerašnjem napadu. 

Rusija, takođe, poručuje da se radi o ciljanom napadu na nuklearnu stanicu i dodaje da su u napadu korišćene komponente koje je Kijev dobio od zapadnih saveznika. 

"Ovo pokazuje da za zločinački kijevski režim ne postoje ograničenja, čak ni kada je reč o nuklearnom terorizmu. Nisu mogli da ne znaju da je kao posledica udara dronovima moglo da dođe do nuklearne katastrofe velikih razmera, koja bi pogodila teritoriju mnogih zemalja".

"Izvršivši napad na Kursku nuklearku kijevski režim stavio je sebe u isti red sa najgnusnijim terorističkim organizacijama. Posebno zabrinjava što ovaj zločin ne bi mogao da bude izvršen bez dozvole, a možda i po direktnoj naredbi njegovih zapadnih rukovodilaca", prokomentarisala je portparolka ruskog MSP-a Marija Zaharova. 

Moskva stoga danas poziva "sve vlade da odlučno osude varvarske akcije Kijeva, koje su izuzetno opasne i mogu da dovedu do nepopravljivih posledica". 

Podsetimo, od početka Specijalne vojne operacije više puta su se mogla čuti upozorenja da bi moglo doći do napada na nuklearna postrojenja u zoni SVO ili u drugim delovima Rusije. Moskva je uputila više apela Ujedinjenim nacijama, posebno ističući da postoji velika opasnost od napada na najveću nuklearku Evrope, Zaporošku nuklearnu elektranu, koja je od prošle godine pod kontrolom Rusa. 

Iako je Kijev ove navode demantovao i u početku tvrdio da napade, navodno, planira Moskva, zbog čega su u Ukrajini čak održane pripreme u slučaju da dođe do nuklearne katastrofe, Ukrajina je početkom ovog meseca priznala da je pripremala čak tri napada na Zaporošku nuklearku.

Kurska nuklearna elektrana, koja je pogođena juče, nalazi u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, na granici sa Ukrajinom. 

image