Rusija

Rusko MO: Korporacija iz SAD planirala biološke napade uz upotrebu veštačke inteligencije

Amerika razvija ofanzivni biološki program, upozoravaju iz Ministarstva odbrane
Rusko MO: Korporacija iz SAD planirala biološke napade uz upotrebu veštačke inteligencije© Robert King/Newsmakers

Sjedinjene Države nastoje da prošire tehnologije za pravljenje biološkog oružja, kao deo ofanzivnog programa, pa je tako u martu 2023. godine odobrena nova strategija SAD u oblasti bioproizvodnje koju je razradilo Ministarstvo odbrane te zemlje, izjavio je načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Kako je naveo, CIA učestvuje u američkim vojnobiološkim programima, između ostalog i preko istraživačke korporacije "Rand" koja je planirala velike biološke napade uz pomoć veštačke inteligencije.

"Učešće u biološkim projektima CIA neprofitne organizacije 'Rand', specijalizovane za politička pitanja, takođe navodi na niz pitanja. Ta organizacija je, koristeći mogućnosti veštačke inteligencije, planirala biološke napade velikih razmera. Sasvim je jasno da takva istraživanja nisu u skladu sa obavezama Vašingtona o neširenju biološkog oružja. Ti dokumenti ukazuju da se u SAD nastavlja program pravljenja biološkog oružja", kazao je Kirilov na brifingu o vojnim biološkim aktivnostima SAD.

Kirilov je podsetio da je u oktobru 2019. godine, dva meseca pre prvih zvaničnih izveštaja o pojavi nove infekcije korona virusom, Univerzitet Džons Hopkins održao vežbu "Događaj 201" u Njujorku. Tokom te vežbe, uvežbavane su akcije u uslovima epidemije ranije nepoznatog virusa korona koji je, prema scenariju vežbi, "prenet na ljude sa slepih miševa".

SAD koriste građane Nigerije kao zamorčiće

Lekovi koje SAD isporučuju Nigeriji u okviru borbe protiv side i HIV-a nemaju terapeutski efekat, a građane te afričke zemlje Pentagon koristi kao zamorčiće, upozorio je Kirilov.

"Američki farmaceutski proizvodi, čija potrošnja stalno raste u Nigeriji, nemaju pravi terapeutski efekat, a građani Nigerije se koriste kao besplatni zamorčići. Takođe efikasnost američkog programa za borbu protiv HIV/AIDS-a u Nigeriji nosi sa sobom mnoga pitanja", naveo je.

Kako je ukazao, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, stopa smrtnosti od HIV-a u Nigeriji odgovara nivou iz 2009. godine, uprkos obilnom finansiranju bioloških programa i povećanju broja građana koji su primili antivirusnu terapiju lekovima kompanije "Gileada", povezane sa Pentagonom.

"Tako je Pentagon, pod plaštom javnog zdravlja na afričkom kontinentu, rešio sopstvene probleme: praćenje biološke situacije, prikupljanje i izvoz uzoraka uzročnika zaraznih bolesti i njihovih prenosnika", precizirao je general.

Prema njegovim rečima, ta aktivnost se nastavlja i danas, pa je tako u avgustu kancelarija Ministarstva odbrane SAD za smanjenje pretnje od oružja za masovno uništenje sklopila ugovor sa neprofitnom organizacijom "RTI internešenel", u okviru kojeg će ta organizacija vršiti epidemiološki nadzor u Nigeriji. 

image