Rusija

Ruska nuklearna podmornica uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu "bulava"

Uspešno je završeno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete "bulava" morskog baziranja, javlja rusko Ministarstvo odbrane
Ruska nuklearna podmornica uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu "bulava"www.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Nova strateška nuklearna podmornica "Car Aleksandar Treći" uspešno je završila probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete "bulava" morskog baziranja, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Projektil je ispaljen "kao i obično sa podvodnog položaja", bojevne glave raketa su stigle u naznačeno područje u dogovoreno vreme, ističu u Ministarstvu.

Raketa je lansirana iz Belog mora na poligon Kura na Kamčatki, a lansiranje je bilo završni element ispitivanja podmornice, nakon čega će biti doneta odluka o prijemu u sastav mornarice.

"Car Aleksandar Treći" je sedmi raketonosac porodice "borej-A". Brod je sposoban da nosi 16 interkontinentalnih balističkih projektila "bulava". Rusija planira da izgradi i preda floti još četiri podmornice "borej-A".

image