Rusija

Rusija: Konfiskacija ruske imovine imaće loše posledice na Zapadu

SAD i Evropa dosledno rade na nezakonitoj zapleni ruske imovine, ističe portparol Kremlja i dodaje da ruske vlasti razrađuju uzvratne mere koje će doneti ozbiljne sudske i pravne troškove za one koji donose takve odluke
Rusija: Konfiskacija ruske imovine imaće loše posledice na ZapaduGetty © Photo by Ron Wolfson/Michael Ochs Archives

Rusija će osporiti inicijative za konfiskaciju njene imovine u zapadnim zemljama, a autori će se suočiti sa značajnim sudskim troškovima, ističe portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sinoć se saznalo da je Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD podržao predlog zakona koji predsedniku daje pravo da konfiskuje suverenu rusku imovinu, a državnom sekretaru da ih prebacuje u korist Ukrajine i međunarodnih organizacija.

SAD i Evropa dosledno rade na nezakonitoj zapleni ruske imovine, ističe Peskov. Međutim, ruske vlasti će razraditi uzvratne mere, koje teško da će moći da budu recipročne, ali će najbolje odgovarati interesima Rusije, zaključio je.

"Ovo je protivzakonito, ovo je suprotno svim mogućim pravilima. Naša zemlja će ovo osporiti. Biće veoma ozbiljnih sudskih i pravnih troškova za one koji donose takve odluke i one koji ih koriste", kaže Peskov.

Nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcije na Moskvu, zamrznuvši rusku imovinu vrednu stotine milijardi dolara. Od tada, SAD, Evropska unija i određene zapadne zemlje aktivno rade na stvaranju zakonskih uslova za konfiskaciju ovih sredstava.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je ove akcije Zapada krađom. Šefica ruske Centralne banke Elvira Nabiulina je zauzvrat izvestila da ruske vlasti pripremaju tužbe za osporavanje zamrzavanja međunarodnih rezervi.

image