Rusija

Nebenzja: Američka politika uzrok radikalizacije sukoba u Gazi

U Pojasu Gaze više ne postoje zone bezbedne od izraelskih udara, a Moskva je šokirana i duboko ogorčena što se gađaju škole, bolnice, džamije, izbeglički kampovi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja: Američka politika uzrok radikalizacije sukoba u Gaziwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Blokiranje mirovnih inicijativa za Pojas Gaze, koje sprovode SAD, dovelo je do eskalacije, a zemlje Bliskog istoka treba da igraju ključnu ulogu u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"SAD su poslednjih godina sprovodile jednostranu politiku u vezi sa palestinskim pitanjem, koja je bila usmerena na očuvanje statusa kvo. Takozvana tiha diplomatija Vašingtona pokazala je nespremnost da se sprovede sve ono o čemu su se zemlje i narodi dogovorili. Nedostatak bilo kakvog napretka na pregovaračkom putu je i doveo do radikalizacije i eksplozije u tom regionu", kazao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije posvećenom situaciji na Bliskom istoku.

Ruski diplomata je upozorio da postoji opasnost od širenja sukoba i podsticanja "tinjajućih" sukoba u regionu.

Nebenzja je dodao da u Pojasu Gaze više ne postoje zone bezbedne od izraelskih udara, kao i da je nemoguće postići trajni mir na Bliskom istoku bez rešavanja palestinsko-izraelskog pitanja.

"Moskva je šokirana i duboko ogorčena što se gađaju škole, bolnice, džamije, izbeglički kampovi. Napadi Izraela na civilne ciljeve su flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, a poštovanje međunarodnog humanitarnog prava je imperativ. U svakom slučaju postoje pravila ratovanja", istakao je.

Prema njegovim rečima, palestinsko-izraelski sukob je ključni problem, i bez njegovog rešenja, nema nade za trajni mir na Bliskom istoku. 

"Jedinstvo i uključenost bliskoistočnih država u pravno rešenje sukoba su, zajedno sa željom Palestine i Izraela za pregovorima, ključni preduslov za ponovno pokretanje sveobuhvatnog mirovnog procesa na Bliskom istoku", zaključio je Nebenzja.

image