Svet

Pakao na zemlji: U Pojasu Gaze dnevno strada 136 dece (GRAFIKA)

U Siriji dnevno, u proseku, strada troje dece. Broj najmlađih koji svakoga dana poginu u Gazi je 45 puta veći - 136
Pakao na zemlji: U Pojasu Gaze dnevno strada 136 dece (GRAFIKA)© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je najmanje 10.812 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra.

Od ukupnog broja ubijenih je čak 4.412 dece, preneo je "Gardijan".

Portparol Agencije UN za decu, UNICEF-a, Džejms Elder, izjavio je ranije da je Gaza postala "groblje hiljade dece".

O ovom paklu na zemlji za sve stanovnike Pojasa Gaze, a posebno najmlađe, dovoljno govori statistika dece ubijene u konfliktnim zonama.

U Iraku je za 14 godina, u periodu od 2008. do 2022, ubijeno čak 3.100 dece, što je, za 1.300 manje od broja dece koja su stradala u Pojasu Gaze za samo 30 dana.

Rat u Siriji je za 11 godina, zaključno sa 2022, odneo je život 12.000 dece. U ovoj državi je, u proseku, dnevno stradalo troje dece. Broj najmlađih koji svakoga dana poginu u Gazi je 45 puta veći - 136.

UNICEF je upozorio da će broj žrtava nastaviti da se povećava ako se ne prekine rat u Gazi, i da će deca u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi biti u još većoj opasnosti.

"Od početka neprijateljstava u Pojasu Gaze, UNICEF je među prvima apelovao da se odmah prekine sukob, kako bi mogla da se dostavlja pomoć, i da se oslobode deca koja su oteta. Kao i mnogi drugi, apelovali smo da se prestane sa ubijanjem dece. Deca umiru jer ne mogu da dobiju medicinsku pomoć koja im je potrebna", upozorio je portparol UNICEF-a Džejms Elder.

Međutim, kako je rekao, pretnje po život dece "idu dalje od bombi i raketa", jer smrtnost novorođenčadi od dehidratacije predstavlja rastuću pretnju u enklavi, pošto se u Gazi trenutno proizvodi svega pet odsto potrebne količine vode, pošto većina postrojenja za desalinizaciju ne radi zbog oštećenja ili nedostatka goriva.

Prema njegovim rečima, to predstavlja veliki problem, jer su, u nedostatku pijaće vode, deca primorana da piju slanu vodu, što prouzrokuje različite zdravstvene probleme.

image