Rusija

Rasizam Zapada: Od britanskih "crnih" vojnika, preko Davidove zvezde do uniformi za ruske sportiste

"U Britaniji u 19. veku to su bili starosedeoci kolonija, u Nemačkoj 30-ih i 40-ih godina - Jevreji i Cigani, u SAD u 20. veku – 'obojeni'. A u 21. veku, Rusi i Belorusi. To je nemoralno sa stanovišta humanizma i jednostavno – svakog normalnog čoveka", ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova
Rasizam Zapada: Od britanskih "crnih" vojnika, preko Davidove zvezde do uniformi za ruske sportisteGetty © Photo by Jamie Squire

Posebna odeća i drugi oblici ugnjetavanja, korišćeni su za diskriminaciju, segregaciju i ponižavanje kroz istoriju mnogo puta, a danas u 21. veku Međunarodni olimpijski komitet i sportske federacije koriste iste metode protiv Rusa i Belorusa, ukazuje portarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

To nije neprihvatljivo samo sa stanovišta međunarodnog prava, to je nemoralno sa stanovišta humanizma i jednostavno – svakog normalnog čoveka, dodala je.

"U Britaniji u 19. veku to su bili starosedeoci kolonija, u Nemačkoj 30-ih i 40-ih godina - Jevreji i Cigani, u SAD u 20. veku – 'obojeni'. A u 21. veku, Rusi i Belorusi", navodi Zaharova.

Diskriminatorski zahtevi Međunarodne gimnastičke federacije za sportiste Rusije i Belorusije, koje je Savez objavio na svom sajtu pre pet dana, sadrže ponižavajuće zahteve koji se tiču zabrane himne, zastave i grba Rusije i Belorusije, i nošenja uniformi precizno definisanih "nezdravim detaljima", navodi ona.

"Varate se ako mislite da su upotrebu radne odeće i uniforme za vršenje prinudne rasne segregacije između ljudi različitih nacionalnosti i državljanstva izmislili sportski zvaničnici iz Lozane u novembru ove godine", kaže Zaharova.

Čak ni žute Davidove zvezde i raznobojni trouglovi u koncentracionim logorima Hitlerove Nemačke nisu prvenci u ovoj diskriminatorskoj praksi, premda sve podseća na to, dodaje Zaharova.

Istorija opominje

Još u 19. veku, Britansko carstvo je šilo različite vojne uniforme za belce i crnce u svojim pukovima, što, kako je rekla, nije imalo nikakvo vojno značenje, samo društveno.

Da bi razlikovali "bele" od "crnih" tokom Prvog svetskog rata, mnogo nakon ukidanja ropstva u SAD, crnim američkim vojnicima su njihovi beli komandanti davali uniforme iz starih dana građanskog rata, podseća Zaharova. Kako je navela, 40-ih godina su poklonici Kju-kluks klana često izdvajali crnce i Latinoamerikance po takozvanim zut odelima - posebnim kostimima koje belci nisu nosili i neretko ih u grupama dočekivali i tukli pendrecima.

Tokom segregacije u Sjedinjenim Državama, "beli autobusi", "bele škole" i "bele bolnice", u kojima su medicinske sestre nosile "svoje" uniforme, postojala je i posebna odeća za belce i za crnce, dodaje.

"Borili su se za pravo crnaca da nose poslovna odela 'belih uglednih hrišćana' još 60-ih godina. U prodavnicama su crnkinjama branili da kupuju 'haljine za bele žene'", podseća Zaharova.

Prema njenim rečima, crna populacija se i danas bori za svoja prava u pitanju izgleda u SAD.

image