Svet

Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma

U dokumentu se naglašava da se najoštrije osuđuju incidenti vezani za veličanje i propagandu nacizma, posebno crtanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i na spomenike žrtvama Drugog svetskog rata
Generalna skupština UN usvojila rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma© Ralph Orlowski/Getty Images

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma, javljaju "RIA Novosti".

Kako se navodi, za rezoluciju je glasalo 112 zemalja, 50 je bilo protiv, uključujući Ukrajinu, SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Kanadu, dok je 14 država bilo uzdržano.

U dokumentu se ističe da zemlje moraju da preduzmu odgovarajuće konkretne mere, "uključujući zakonodavstvo i obrazovanje, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u vezi sa ljudskim pravima, kako bi sprečile reviziju istorije i ishoda Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti, kao i sve počinjene ratne zločine tokom tog rata".

Naglašava se da autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente vezane za veličanje i propagandu nacizma, posebno crtanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i na spomenike žrtvama Drugog svetskog rata.

Apeluje se na države da eliminišu sve oblike rasne diskriminacije svim odgovarajućim sredstvima, uključujući i zakonodavstvo.

Osim toga rezolucija najoštrije osuđuje upotrebu obrazovnog materijala, kao i retoriku u nastavi, koja promoviše rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, vere ili uverenja.

Na usvajanje rezolucije reagovala je i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, nabrojavši zemlje koje su bile protiv rezolucije.

"Evo spiska onih koji su protiv rezolucije i koji nisu protiv osude rasizma i veličanja nacizma i ne žele da osude ksenofobiju: SAD, Kanada, Ukrajina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija, Austrija, Albanija, Belgija, Bugarska, Danska, Grčka, Kipar, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Hrvatska, Češka, Švedska, Australija, Japan, Andora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Gruzija, Novi Zeland, Island, Irska, Kiribati, Liberija, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Norveška, San Marino, Severna Makedonija, Monako, Moldavija, Maršalska ostrva, Mikronezija, Crna Gora", navela je Zaharova na Telegramu.

image