Rusija

Estonski mediji: Gasovod Baltikonektor oštećen u blizini Severnog toka

Finska policija je krajem oktobra saopštila da je za štetu na gasovodu najverovatnije kriv kineski brod
Estonski mediji: Gasovod Baltikonektor oštećen u blizini Severnog tokawww.globallookpress.com © IMAGO/ Eero Vabamаgi

Oštećenje na gasovodu Baltikonektor između Estonije i Finske nalazi se pored dve linije Severnog toka, javlja estonska državna televizija "ERR".

"Prema podacima estonske energetske kompanije 'Elering', Baltikonektor je oštećen između dve linije, A i B rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 1, koje su udaljene 900 metara, a najbliža tačka oštećenja je linija A. Ova činjenica do sada je bila nepoznata javnosti", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, 8. oktobra ove godine došlo je do problema sa gasovodom Baltikonektor između Estonije i Finske, zbog čega su dve zemlje obustavile transport gasa.

Finska je pronašla mesto na kojem je došlo do problema, odnosno, curenja gasa i to u svojim teritorijalnim vodama. Prema dosadašnjim izveštajima, smatra se da je šteta izazvana namerno.

Baltikonektor je, inače, pušten u rad 2019. godine. Dugačak je oko 80 kilometara.

Finska policija je krajem oktobra saopštila da je za štetu na gasovodu najverovatnije kriv kineski brod Newnew Polar Bear. Policija je tada navela da stoga ona verzija, prema kojoj je za incident kriva ruska strana, više nije jedna od glavnih. Pre toga je letonski predsednik Edgars Rinkevič izjavio da bi ruskim brodovima mogao da bude onemogućen prolazak kroz Baltičko more, ako istraga otkrije umešanost Moskve u oštećenje gasne infrastrukture.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško poručio je da NATO mora da shvati da će svi pokušaji zatvaranja Baltičkog mora za Rusiju imati negativne posledice, kao i da to more nikada neće postati njihovo.

image