Rusija

Lavrov: U Evropi i SAD ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju (VIDEO)

Kultura treba da ostane van okvira političkih procesa i da ne poznaje granice, poručuje šef ruske diplomatije
Lavrov: U Evropi i SAD ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Rusija se zalaže za razvoj ruskog jezika u zemljama koje se graniče sa njom, kao i da kultura ostane van okvira političkih procesa i da ne poznaje granice, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 41. sastanku Saveta šefova subjekata Ruske Federacije na temu "Međunarodna kulturna i humanitarna saradnja konstitutivnih subjekata Rusije u novoj geopolitičkoj realnosti". 

"Rusija je spremna da sarađuje sa svim zemljama u oblasti kulture, ne zatvarajući vrata ličnostima iz država sa neprijateljskim vladama. Međunarodni događaji koje održavamo služe za jačanje naših međunarodnih odnosa. Neophodno je iskoristiti naš naučni potencijal i privući strane stručnjake, jer kultura treba da ostane van okvira političkih procesa, sukoba, kriza i da ne poznaje granice", kazao je Lavrov.

Ministar je napomenuo da posebnu pažnju zaslužuje i razvoj međunarodnih odnosa u sportu, omladinske razmene, kao i volonterski pokret. 

On je istakao da je Rusija zainteresovana za saradnju sa stranim studentima koji studiraju na ruskim univerzitetima.

"U Evropi i SAD ima mnogo onih koji podržavaju našu zemlju. Sanktpeterburški forum ujedinjenih kultura je to još jednom ubedljivo potvrdio", ocenio je šef ruske diplomatije.

image