Rusija

Nebenzja: Ukrajina je izgubila dostojanstvo i nezavisnost

Ukrajinci su cinično iskorišćeni, stvorili su situaciju u zemlju u kojoj se ne naslućuju ukrajinski interesi, primetio je stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja: Ukrajina je izgubila dostojanstvo i nezavisnostGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Ukrajina je zbog Majdana izgubila dostojanstvo i nezavisnost koje još uvek nije dobila nazad, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Kada Ukrajina bude prevazišla prvorodni greh Majdana, ostaće joj sramota i crna mrlja u istoriji Ukrajine, ali i celog sveta. Ostaće joj zloslutno sećanje na to koju cenu nosi napuštanje sopstvenih interesa i potpuno potčinjavanje Zapadu", kazao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Kijevski Majdan je bio zamišljen "isključivo kao sredstvo za slabljenje Rusije u interesu Zapada", dodaje diplomata uveren da su Ukrajinci "cinično iskorišćeni i da su zemlju doveli do trenutne situacije u kojoj se ne naslućuju ukrajinski interesi".

Pre deset godina, 21. novembra 2013. godine počeli su protesti na Majdanu, centralnom trgu u Kijevu koji su doveli do državnog udara. Povod za masovne proteste bilo je vladino odlaganje potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa EU.

Nebenzja je najavio da će 8. oktobra biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

image